БЕСПЛАТНИ ЕКГ И КОЛОР ДОПЛЕР КРВНИХ СУДОВА ВРАТА У ЈАЈИНЦИМА

Поводом Светског дана срца, у петак, 29. септембра, ГО Вождовац и Дом здравља Вождовац ће у Здравственој станици „Јајинци“ организовати бесплатне прегледе.

Од 10 до 13 часова биће омогућени следећи прегледи:

–      Општи преглед лекара

–      Провера крвног притиска

–      Одређивање БМИ

–      ЕКГ анализа

Колор допплер скан крних судова врата ЦДС – неизванзивна, ултразвучна дијагностичка метода, која даје прецизне информације о стању стенозе и оклузије на крвним судовима врата. Ова дијагностичка метода  даје увид у степен процене атеросклеротски измењених крвних судова.

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце“, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Заблуда је да од болести срца и крвних судова оболевају само старије особе, особе мушког пола и економски развијенији делови становништва. Данас, ниједан становник наше планете није поштеђен од болести срца и крвних судова, без обзира на то где живи, којег је пола, узраста и социјално-економског статуса.

Болести срца и крвних судова, са учешћем од 52,4 % у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Током 2015. године у Србији је умрло 54.376 особа.

Поделите вест: