НAСИЉЕ У ПОРОДИЦИ МОЖЕ БИТИ СПРЕЧЕНО

Да би се изашло из цикличног понављања злостављања, насиље прво мора бити препознато. Осим физичког, постоји и економско, сексуално и психичко насиље, а процес изласка из насиља започиње када жртва која га преживљава донесе одлуку да изађе из те ситуације.

Подршку жртвама морају да пруже специјализоване институције, као и инстистуције система које су дужне да реагују, а веома је важно и да сваки појединац који уочи насиље у породици подржи жртву, информише је и охрабри да насиље пријави.

Ово су ставови изнети на трибини „Да се не понови“ која је вечерас одржана у пуној сали Скупштине општине Вождовац.

Домаћин трибине, председник Општине Александар Савић је рекао да се на трибини окупила стручна јавност – полиција, судство, социјални и здравствени радници, који се баве узроцима и последицама насиља, а да Општина и  Савет за безбедност највише могу да допринесу у превенцији, „као и да економски оснажимо жртве насиља, тако што ћемо им обезбедити  обуку за посао“, рекао је Савић.

Начелник  Полицијске станице Вождовац Небојша Драговић је укратко објаснио како функционише нови Закон о спречавању насиља у породици. „Када је деловање полицијских службеника у питању Законом је прецизирано да од момента пријаве, полиција која је посебно обучена и има посебне сертификате за рад, излази на лице места, констатује ситуацију и предузима  хитне мере  – удаљење починиоца и забрану комуникације починица са жртвом“, истакао је Небојша Драговић.

Објашњавајући фазе насиља кроз које починилац и жртва пролазе, командир полицијске испоставе Бели поток Милан Милетић рекао је да је циљ ове трибине и овог пројекта је да се подигне свест и охрабре жртве „треба да их информишемо о њиховим правима да не трпе насиље, већ да у првој фази насиља пријаве, јер је статистика показала да када се рагује у првој фази, насиље се заутставља“, нагласио је Милетић.

Поражавајућу статистику која говори да је број кривичних пријава за насиље у породици у 2017. години у порасту у односу на претходну годину, изнео је заменик јавног тужиоца Другог основног јавног тужилаштва Предраг Миловановић и додао да је само на територији Вождовца до данашњег дана од почетка године изречено 60 хитних мера.

„Суштина је у превенцији потенцијалног насиља и потенцијалног учиниоца, а моје искуство говори да је веома важно и бодрење жртве да истраје у поступку“, закључио је Предраг Миловановић.

У име жена жртава насиља и њиховим проблемима говорила је Нада Ђуричковић из Ромског центра за жене и децу „Даје“ која је нагласила да велики број жена има страх да се обрати инстистуцијама, као и Весна Станојевић, директорка Сигурне женске куће, која је рекла да је суштина да се жена жртва насиља охрабри да престане да се плаши, али и да се економски оснажи пре свега због деце која су по правилу такође жртве насиља у породици.

На трибини су говорили и директор центра за социјални рад Вождовац Драги Шантић, представник мисије ОЕБС у Србији Един Калач, а посебну пажњу присутних изавао је књижевник Владимир Арсић, говорећи о својим искуствима која је стекао истражујући теме насиља над децом. Он је учесницима трибине поклонио своју књигу „Лопатање ђавола“, а Општина Вождовац у сарадњи са НУ „Светозар Марковић“ обезбедила бесплатну обуку за женског фризера, педикира и маникира за жене жртве насиља у породици.

Поделите вест: