ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СРПСКЕ НА ВОЖДОВЦУ“

Више од стотину играча и певача културно уметничких друштава из Бања Луке и са Вождовца извели су вечерас, пред бројним посетиоцима УСЦ „Вождовац“, програм под називом „Наздравимо – запјевајмо, запјевајмо – заиграјмо“.

У оквиру програма „Дани Српске у Србији“, који у Београду траје од 15 – 21. септембра, општини Вождовац припала је изузетна част да буде један од домаћина овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији”. Свечаност је отворио је председник општине Вождовац Александар Савић поздравним речима: „Вечерас смо се окупили вођени идејом очувања јединства, заједништва, идентитета, унапређења сарадње, али и у знак подршке коју Вождовац, Београд и Србија пружају нашем народу западно од Дрине.  Између нас не постоји граница, ми смо један народ, припадамо једни другима, делимо прошлост и боримо се за бољу будућност. Захвалност за оснаживање наших односа, неговање културе, традиције, као и за несебичну помоћ коју и морално и законски имамо право да пружамо, дугујемо председнику Србије Александру Вучићу, а циљ нам је да његов пример следимо, јер смо заједно јачи“.

Потом се поздравним речима обратио Мирко Бајић из Представништва Републике Српске у Београду, захваливши се на топлој добродошлици и пруживши подршку организацији овако лепе манифестације на Вождовцу.

На почетку програма Здравицу је упутио Јовица Јелисавац, а након њега наступили су гуслар Милован Ћулум, вокална солисткиња Анђела Делић, Мушка пјевачка група Културно умјетничког друштва „Српски витезови“ из Бања Луке, док је стихове говорио песник др Мирко Љубанић. КУД-ови „Лира“, „Радост“ и „Војвода Степа“ са Вождовца извели су сплет српских народних игара и кола, а на крају програма сви учесници заједно су одиграли Ужичко коло.

На крају свечаности, председник општине Вождовац Александар Савић уручио је захвалнице Представништву Републике Српске у Београду и руководиоцима кулутуно уметничких друштава који су за свој наступ побрали велики аплауз публике. По завршетку програма, сви посетиоци имали су прилику да погледају штандове са рукотворинама изложеним за ову прилику.

Маифестацији, коју су организовали Градска општина Вождовац и Удружење „Културарт Вождовац“, присуствовали  су изасланик Партијарха српског Иринеја архијереј Бранко Топаловић, представници Представништва РС у Београду, представници факултета и удружења са Вождовца и бројни други гости.

Поделите вест: