У РОДНОЈ КУЋИ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА ОБЕЛЕЖЕНА 88. ГОДИШЊИЦА СМРТИ СЛАВНОГ ВОЈВОДЕ

У комплексу родне куће војводе Степе Степановића у Кумодражу данас је свечано обележена 88. годишњица од његове смрти. Тим поводом, у част сећања  на војна достигнућа Степе Степановића којима је задужио цео српски род,  на спомен плочу у комплексу венце и цвеће су положили председник Градске општине Вождовац Александар Савић, члан Градског Већа Ивана Томић, председник МЗ „Кумодраж село“ Драган Животић и представници Општинског одбора Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 – 1920. године.

У свечаном делу програма књижевник и публициста Виктор Лазић говорио је детаље из детињства,  младости и ратних дана славног војводе Степе. „Он није хладни војсковођа данашњих времена, он је наш колективни предак који нас је задужио, који нас је волео и за кога смо сви везани“ – поручио је Лазић окупљенима који су дошли  да одају почаст војводи.

Након тога, у обновљеној спомен кући, приказан је кратак филм примопредаје застава од 6. јуна 1911. године из архива Југословенске кинотеке, уз објашњења стручног сарадника Боже Марјановића и присећање на блиставу војничку каријеру војводе Степе.

Свечаности су присуствовали представници Града Београда, општине Вождовац, Војске Србије, Завода за заштиту споменика, Дома здравља „Вождовац“, свештенства, резервни војни официри, ученици вождовачких школа и други гости.

Претходно су на споменик војводе Степе у Кумодражу венце положили претставници ОО Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912 – 1920. године, у знак сећања на немерљив допринос војводе Степе Степановића победи српске војске у Балканским ратовима и Првом светском рату.

Поделите вест: