НОВА ЗГРАДА АМБУЛАНТЕ У РИПЊУ ЗА ДВА МЕСЕЦА

Преко 1.000 становника рипањског насеља Прњавор ускоро ће добити нову савремено опремљену зграду амбуланте, на месту старе, обрушене зграде, која је још од септембра 2016. затворена због катастрофално лошег стања и немогућих услова за рад.

Почетку радова на изградњи нове амбуланте у Прњавору данас су присуствовали председник Градске општине Вождовац Александар Савић, потпредседнкик Владе Републике Србије Небојша Стефановић, народна посланица СНС-а Марија Обрадовић и градоначелник Београда Синиша Мали. Догађају су присуствовали и министар рударства и енергетике Александар Антић заменик градског секретара за здравство Александар Стефоски и в.д. директора Дома здравља „Вождовац” Невенка Величковић.

Председник општине Вождовац Александар Савић обратио се бројним окупљеним грађанима Рипња, уверивши их да ће, упркос сумњама, стара зграда амбуланте бити срушена  и на њеном месту сазидана нова. „Општина је одвојила доста средстава из буџета у протекле три године и уложила их у радове у Рипњу“, подсетио је председник, набројавши све асфалтиране улице, црпну станицу Дражевац, водоводну мрежу на Тимочком путу, као и нову јавну расвету на тој деоници. „Урађен је и магистрални водовод Крагујевачки пут, у дужини од осам километара, као и 50 километара секундарне водоводне мреже, а сређене су и рипањске школе“ – навео је Савић, захваливши се Граду Београду на свесрдној подршци.

Потпредседник Владе Небојша Стефановић је истакао да и овим радовима Влада Републике Србије показује бригу о обичним људима. „Кад сам ушао у овај дом здравља видео сам у каквим катастрофалним условима су се људи лечили, иако нисам директно надлежан, било ме је срамота  што су људи пре нас били толико неодговорни“ – изјавио је Стефановић. Он је додао да се у сарадњи са Градом Београдом и општином Вождовац почело са увођењем видео-надзора по школама, како би деца била заштићена, пре свега од наркодилера. Такође је најавио донацију од четири нова полицијска патролна возила за Полицијску станицу Вождовац, од којих ће једно бити стално у Рипњу.

Министар Антић је у обраћању навео како је стара амбуланта била испод сваког цивилизацијског нивоа, због чега није ни радила већ неко време, док ће за два месеца нићи нови, савремени одбјекат, за достојанствено лечење грађана Рипња. Тај нови објекат, како је истакао, биће изграђен у складу са свим савременим енергетским критеријумима.

Stara ambulanta4Иначе, на месту старе амбуланте, која је била у катастрофално лошем стању, у року од два месеца биће изграђен нов, савремени објекат површине 70 м2. Нова амбуланта ће имати тоалете, грејање и сву неопходну опрему, а пружаће услуге Службе за здравствену заштиту одраслих становника. Пројекат изградње здравствене амбуланте у Прњавору спроводе заједнички Градска општина Вождовац и Дом здравља „Вождовац“, које ће у једнаким условима финасирати радове у вредности од око 8 милиона динара.

Санитарна инспекција Министарства здравља Републике Србије је 16.09.2016. године затворила објекат, јер није имао обезбеђен санитарни чвор за пацијенте, користила се техничка вода, а објекат се обрушавао услед продора атмосферских вода. Инсталациона мрежа била је угрожена, кров је био местимично оштећен, као и зид, плафон и дотрајали дрвени прозори.

Представници Републике, Града и Општине потом су обишли и Основну школу „Вук Караџић” у Прњавору, која је недавно комплетно реконструисана и уређена.

Поделите вест: