Турнир „Краљица шаха“ одржан поводом Дана жена

Поводом Дана жена,  Градска општина Вождовац и Шаховски клуб „Делфин“, организовали су шаховски турнир за ученицe београдских основних школа под називом „Краљица шаха“.

Осмомартовски шаховски туринир традиционално се одржава у Београду 49 година. Општина Вождовац и Шаховски клуб „Делфин“ oве године су се придружили  манифестацији са циљем континуираног развијања знања, вештине и умећа играња шаха, код девојчица,  као основе за шаховску културу и бржи развој креативних и интелектуалнх способности.

Такмичење је отворио Милан Тодић, члан Већа општине Вождовац задужен за спорт и омладину, симболичним повлачењем првог потеза.

Тодић је рекао да је Општина препознала  примену шаховске игре код деце, као средство за развој интелигенције деце, њихове брже социјализације, афирмације и укључење најбољих у програм развоја талената.

„Ова манифестација постаће традиционална, а Општина ће  пружати подршку свим младим нараштајима“, истакао је Милан Тодић.

Промотери  акције били су женски шаховски велемајстори – ванредни професор др Алиса Марић и Јована Рапорт, као и др Сања Петронић.

„Мени је веома драго да сам данас на општини Вождовац, на шаховском турниру који је окупио велики број девојчица које су заинтересоване да седе за шаховском таблом, повлаче потезе, притискају сат, баш као прави шахисти“, истакла је Алиса.

Такође, Алиса је рекла да је захвална општини Вождовац и Шаховском клубу “Делфин“, што су први препознали значај једне овакве манифестације.

На такмичењу “Краљица шаха” учествовало је око 300 девојчица са територије града Београда, а Општина је такмичарке наградила  медаљама и литературом из едиције Мала шаховска библиотека.  Гарнитуру шаховских фигура  добиле су најбоље пласирене такмичарке из свих категорија.

Oсвежење и воће за све учеснике турнира обезбедио је Клуб привредника општине Вождовац.

Поделите вест: