У ОПШТИНИ ПРИКАЗАН ФИЛМ О КАЛМИЦИМА У БЕОГРАДУ

У сали општине Вождовац, синоћ је приказан филм „Били једном Калмици у Београду“, који говори о пет стотина Монгола који су, пре готово стотину година, пристигли у Београд. Присутни посетиоци  имали су прилику да сазнају ко су били Калмици и зашто су важни за историју нашег главног града.

Након филма, аутора Бошка Милосављевића, професора књижевности, који је гледаоце упознао са занимљивостима из филма, представљена је књига „Да ли сте чули за Калмике?“ др Томе Миленковића, највећег стручњака за Калмике на Балкану.

Др Миленковић написао је прву целовиту студију о Калмицима – „Калмици у Србији (1920-1944)”, у којој је представио живот и рад ове будистичке заједнице у периоду од 1920. до 1944. године. Бежећи од Октобарске револуције, доселили су се са руским емигрантима на ове просторе двадесетих година прошлог века, а потом, бежећи од комуниста, одлазили су у Немачку па затим и у Америку. Београђани су их, не знајући ко су заправо, звали Кинези. Између два светска рата, ови нови становници града који лежи на Сави и Дунаву, подићи ће будистички храм, 1929. године на Вождовцу, уз помоћ краља Александра и благослов патријарха Димитрија.

Поделите вест: