ДИРЕКТОР УСЦ ВОЖДОВАЦ ДРАГАН ЖИВОТИЋ: УМЕСТО ПРОИЗВОЉНОСТИ, ПОШТОВАЊЕ ЗАКОНА И УВОЂЕЊЕ РЕДА НЕКИМА СМЕТА

SC VozdovacКао директор Установе спортски центар Вождовац, а због неистина презентованих у јавности од стране репрезентативног Синдиката ове установе на тему Kолективног уговора и смањења плата, имам друштвену обавезу и моралну одговорност да вам се обратим (текст саопштења).

На почетку морам да напоменем како разумем колеге које су љуте и презиру мене као директора који заводи ред. Наиме, деценијама које су за нама владало је безакоње, јавашлук и уљуљканост у непримереним и правно нерегулисаним бенефицијама оних који сада дижу буну, јер не желе уређен систем у коме нема повлашћених и заштићених и у коме влада закон. Желели бисмо сви да имамо веће плате, али једино увођењем реда, поштовањем закона и штедње на свим нивоима и у сваком сегменту друштвено одговорног рада, можемо то и постићи.

Сада ћу образложити поступак који уводи у ред функционисање установе коју водим. Колективни уговор закључен 2014. године није био закључен у складу са чланом 247 Закона о раду, с обзиром на то да за закључивање оваквог уговора не постоји сагласност треће стране, односно, оснивача, која је неопходна за закључивање колективног уговора за јавне службе. У складу са тим, а и у складу са препоруком у форми закључка Већа Градске општине Вождовац, мишљења Правобранилаштва ГО Вождовац, као и начелника Управе општине, отпочео сам поступак преговарања за закључење новог, правно ваљаног колективног уговора. Након исцрпних преговора, те након изостанка сагласности за закључење новог колективног уговора, овај пут од стране репрезентативног Синдиката, а у складу са чланом 3 Закона о раду, донет је од стране Управног одбора ове установе Правилник о раду који регулише међусобна права, обавезе и одговорности из радног односа.

У складу са овлашћењима директора прописаних Оснивачким актом и Статутом ове установе, донет је и нови Правилник о систематизацији радних места, недирајући у укупан број извршиоца, којих је и сада 28. Радна места су овим правилником систематизована први пут на основу стручне спреме, радног искуства и радних обавеза. Дакле, први пут су одређени коефицијенти запосленима на основу параметара који су прописани законом, а не произвољно, као што је до сада био случај. Недопустиво је да, на пример, ноћни чувар са завршеном основном школом, има професорску нето плату 43 хиљаде, плус додатак за превоз, мајстор водоинсталатер са III степеном стручне спреме има 45 хиљада, са високом стручном спремом 49 хиљада, а шеф рачуноводства, наравно, са високом стручном спремом 53 хиљаде динара.

Дакле, ако неко сматра да треба да ме тужи на основу горенаведених чињеница, његово је право које је Уставом Републике Србије и законом регулисано, те је на суду да процени законитост претходно наведених правних радњи. Плашим се да ће покретањем овог поступка као претходно питање суд поставити правну ваљаност претходног колективног уговора, те да ће оспоравање ових радњи тиме бити обесмишљено.

Поделите вест: