ДОСТА ЈЕ БИЛО ЛИЦЕМЕРСТВА

На трећој седници Скупштине општине Вождовац, одржаној у петак, 18. новембра 2016. године, донете су важне одлуке којима одборничка већина и руководство Општине још једном показује бригу, одговорност и труд да Вождовац постане лепше место за живот. Одборничка група Доста је било очигледно изражава своју политичку и друштвену одговорност на папиру и својим разним флоскулама, а на делу, ствари изгледају много другачије. Наиме, после прве тачке дневног реда – утврђивање престанка мандата одборника Душана Павловића, са изборне листе Доста је било – Саша Радуловић, седница је настављена са закашњењем, због недостајуће документације одборника Стефана Савића са исте изборне листе, чији је мандат потврђен.

Међутим, не будимо строги. Ко не зна, тај има могућност да пита. Хајде да кажемо како овај пропуст ДЈБ не значи непознавање рада Скупштине, дужности и обавеза одборника, већ нешто сасвим треће. Да бар одборници ДЈБ размишљају својом главом и буду непристрасни у доношењу одлука за добробит грађана, не би се десило да не подрже Одлуку о оснивању Хуманитарне фондације „Срцем за Вождовац“. Скупштина је, ипак, већином гласова донела ову одлуку, захваљујући којој ће се омогућити хуманитарна помоћ осетљивим категоријама становништва, као што су болесна деца, стари и социјално угрожени.

Одборници су донели Одлуку и да се једнократно одрекну припадајућих накнада за присуствовање свечаној седници Скупштине ГО Вождовац која ће се одржати на Дан општине 13. децембра 2016. године. Циљ ове одлуке, према речима предлагача, јесте да се обезбеде средстава за Хуманитарну фондацију „Срцем за Вождовац“, чији је оснивач Градска општина Вождовац.  И поред хуманог геста владајуће већине, против ове одлуке, једини из своје одборничке групе Доста је било, гласао је одборник Иван Станојевић.

Ту није крај. Скупштина ГО Вождовац је поносна на изгласану одлуку  да се установи манифестација „Вождовачке чаролије“, намењена деци и омладини, која промовише зимске спортове и омогућава употребу клизалишта на отвореном у насељу Степа Степановић, а одборничка група ДЈБ је опет размишљала својом главом, те гласала против. Дакле, они нису подржали да се у средини којој и сами припадају направи бесплатан, леп и користан простор на леду за сву вождовачку децу и све остале грађане. Посебно је лицемеран такав став одборника ДЈБ Ђорђа Француског, становника овог вождовачког насеља.

Постоји још једна занимљивост у вези донетог решења о давању сагласност на Статут ЈП „Пословни простор“. Против дела Статута у коме се одређује да слава у ЈП „Пословни простор“ буде Стефан Дечански,  – 24. новембра, били су одборници из Доста је било, дајући глас против традиције и обичајности народа и земље у којој живе.

У наставку седнице донeта је одлука да се Валерију Бриљову – бившем амбасадору Републике Белорусије у Републици Србији и Владимиру Чушеву –  амбасадору Републике Белорусије у Републици Србије додели  јавно признање Градске општине Вождовац за 2016. годину – Повеља почасни грађанин, за хуманитарно и политичко деловање.

Марија ТишмаИницијативу за проглашење почасних грађана Градске општине Вождовац поднела је Вождовчанка Марија Тишма која је, образлажући предлог, навела да је током 1999. године, за време ратног стања, седиште Амбасаде Белорусије било на територији Градске општине Вождовац у ул. Војводе Тозе.  „У том периоду Валериј Бриљов је био амбасадор Републике Белорусије у Републици Србије, док је Владимир Чушев био конзул Амбасаде Белорусије. Белорусија је упућивала хуманитарну помоћ Србији, док је после окончања ратног стања у августу 1999. године Белорусија угостила 60 деце из Београда и Краљева без накнаде“, рекла је Марија Тишма.

На предлог председника Градске општине Вождовац Александра Савића, Скупштина је донела Решење о постављењу Иље Лучића за заменика правобраниоца Градске општине Вождовац. Такође је данас, тајним гласањем, за члана Већа ГО Вождовац изабран Момир Ћировић из Београда.

Усвојен је и предлог Одлуке о петом ребалансу буџета Градске општине Вождовац за 2016. годину, а поред тога, изабрана су радна тела Скупштине (савети и комисије), а у складу са одредбама Статута и Пословника о раду Скупштине изгласано је Решење о избору Савета месних заједница на територији Градске општине Вождовац.

Поделите вест: