DOSTA JE BILO LICEMERSTVA

Na trećoj sednici Skupštine opštine Voždovac, održanoj u petak, 18. novembra 2016. godine, donete su važne odluke kojima odbornička većina i rukovodstvo Opštine još jednom pokazuje brigu, odgovornost i trud da Voždovac postane lepše mesto za život. Odbornička grupa Dosta je bilo očigledno izražava svoju političku i društvenu odgovornost na papiru i svojim raznim floskulama, a na delu, stvari izgledaju mnogo drugačije. Naime, posle prve tačke dnevnog reda – utvrđivanje prestanka mandata odbornika Dušana Pavlovića, sa izborne liste Dosta je bilo – Saša Radulović, sednica je nastavljena sa zakašnjenjem, zbog nedostajuće dokumentacije odbornika Stefana Savića sa iste izborne liste, čiji je mandat potvrđen.

Međutim, ne budimo strogi. Ko ne zna, taj ima mogućnost da pita. Hajde da kažemo kako ovaj propust DJB ne znači nepoznavanje rada Skupštine, dužnosti i obaveza odbornika, već nešto sasvim treće. Da bar odbornici DJB razmišljaju svojom glavom i budu nepristrasni u donošenju odluka za dobrobit građana, ne bi se desilo da ne podrže Odluku o osnivanju Humanitarne fondacije „Srcem za Voždovac“. Skupština je, ipak, većinom glasova donela ovu odluku, zahvaljujući kojoj će se omogućiti humanitarna pomoć osetljivim kategorijama stanovništva, kao što su bolesna deca, stari i socijalno ugroženi.

Odbornici su doneli Odluku i da se jednokratno odreknu pripadajućih naknada za prisustvovanje svečanoj sednici Skupštine GO Voždovac koja će se održati na Dan opštine 13. decembra 2016. godine. Cilj ove odluke, prema rečima predlagača, jeste da se obezbede sredstava za Humanitarnu fondaciju „Srcem za Voždovac“, čiji je osnivač Gradska opština Voždovac.  I pored humanog gesta vladajuće većine, protiv ove odluke, jedini iz svoje odborničke grupe Dosta je bilo, glasao je odbornik Ivan Stanojević.

Tu nije kraj. Skupština GO Voždovac je ponosna na izglasanu odluku  da se ustanovi manifestacija „Voždovačke čarolije“, namenjena deci i omladini, koja promoviše zimske sportove i omogućava upotrebu klizališta na otvorenom u naselju Stepa Stepanović, a odbornička grupa DJB je opet razmišljala svojom glavom, te glasala protiv. Dakle, oni nisu podržali da se u sredini kojoj i sami pripadaju napravi besplatan, lep i koristan prostor na ledu za svu voždovačku decu i sve ostale građane. Posebno je licemeran takav stav odbornika DJB Đorđa Francuskog, stanovnika ovog voždovačkog naselja.

Postoji još jedna zanimljivost u vezi donetog rešenja o davanju saglasnost na Statut JP „Poslovni prostor“. Protiv dela Statuta u kome se određuje da slava u JP „Poslovni prostor“ bude Stefan Dečanski,  – 24. novembra, bili su odbornici iz Dosta je bilo, dajući glas protiv tradicije i običajnosti naroda i zemlje u kojoj žive.

U nastavku sednice doneta je odluka da se Valeriju Briljovu – bivšem ambasadoru Republike Belorusije u Republici Srbiji i Vladimiru Čuševu –  ambasadoru Republike Belorusije u Republici Srbije dodeli  javno priznanje Gradske opštine Voždovac za 2016. godinu – Povelja počasni građanin, za humanitarno i političko delovanje.

Marija TišmaInicijativu za proglašenje počasnih građana Gradske opštine Voždovac podnela je Voždovčanka Marija Tišma koja je, obrazlažući predlog, navela da je tokom 1999. godine, za vreme ratnog stanja, sedište Ambasade Belorusije bilo na teritoriji Gradske opštine Voždovac u ul. Vojvode Toze.  „U tom periodu Valerij Briljov je bio ambasador Republike Belorusije u Republici Srbije, dok je Vladimir Čušev bio konzul Ambasade Belorusije. Belorusija je upućivala humanitarnu pomoć Srbiji, dok je posle okončanja ratnog stanja u avgustu 1999. godine Belorusija ugostila 60 dece iz Beograda i Kraljeva bez naknade“, rekla je Marija Tišma.

Na predlog predsednika Gradske opštine Voždovac Aleksandra Savića, Skupština je donela Rešenje o postavljenju Ilje Lučića za zamenika pravobranioca Gradske opštine Voždovac. Takođe je danas, tajnim glasanjem, za člana Veća GO Voždovac izabran Momir Ćirović iz Beograda.

Usvojen je i predlog Odluke o petom rebalansu budžeta Gradske opštine Voždovac za 2016. godinu, a pored toga, izabrana su radna tela Skupštine (saveti i komisije), a u skladu sa odredbama Statuta i Poslovnika o radu Skupštine izglasano je Rešenje o izboru Saveta mesnih zajednica na teritoriji Gradske opštine Voždovac.

Podelite vest: