КАКО ПОБОЉШАТИ ЖИВОТНИ СТАНДАРД РОМА НА ВОЖДОВЦУ

У просторијама општине Вождовац данас је одржан округли сто на тему „Побољшање животног стандарда Рома и Ромкиња на Вождовцу“. Организатори скупа били су Градска општина Вождовац и Национална служба за запошљавање, у сарадњи са Националним саветом ромске националне мањине.

Присутне је испред Општине поздравио повереник за националне мањине Златко Ленхарт, изразивши задовољство на великом одзиву овом округлом столу. Он је истакао значај оваквих окупљања у циљу изналажења решења за проблеме ромске популације на Вождовцу у областима образовања, запошљавања, становања и социјалне заштите.

О могућностима запошљавања Рома, као једног од горућих проблема ове националне мањине, говорила је руководилац Националне службе за запошљавање филијале Београд Жељка Зеленовић Вуковић. Она је навела значај информисаности Рома о могућностима стицања образовања деце и одраслих, као основог предуслова за будуће запошљавање.

Златко Ленхарт пренео је идеју и настојање председника ГО Вождовац Александра Савића за изградњом ромског културног центра у насељу Маринкова бара, који би могао бити јединствено место окупљања Рома са Вождовца, њихове едукације и организовања културних садржаја, који недостају општини.

Закључак округлог стола био је да је у циљу спровођења Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у наредном периоду потребно организовати чешће овакве скупове, где ће се чути предлози и потребе ромских представника са једне стране и могућа решења државних институција, чији је задатак да помогну у стварању бољих услова за живот Рома на Вождовцу.

Округлом столу присуствовали су, заштитник грађана општине Вождовац Весна Гојковић, општински референти за бирачки списак, директор НУ „Светозар Марковић“ Марко Ђорђевић представници Центра за социјални рад, Полицијске станице Вождовац, Школе за образовање одраслих, удружења ромских организација, као и других удружења грађана.

Поделите вест: