NAGRAĐENE NAJBOLjE KNjIGE PO OCENI DEČIJE KRITIKE – „DOSITEJEVO PERO“

Konvencija o Pravima deteta OUN, otvorila je još jedna gvozdena vrata i omogućila deci da steknu novo uporište u slobodnom izražavanju svog stava i mišljenja.

Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac i Prijatelji dece Zemuna ustanovili su pre devetnaest godina Konkurs dečije kritike DOSITEJEVO PERO.

Najveći dečiji žiri na svetu sastavljen od 264 članova – učenika osnovnih škola Beograda vrednovao je i ocenio najbolje knjige za decu  domaćih autora objavljene u 2015. godini u Republici Srbiji. Od 32 prispela  naslova koja su deca čitala od januara do juna meseca 2016. godine, najveće ocene i prvu nagradu u kategoriji za mlađi uzrast  dobila je knjiga  BEOGRADSKA MUMIJA, autora Branka Miloradovića. Drugu nagradu u kategoriji za mlađi uzrast osvojila je knjiga BLAGO  VOĆA I POVRĆA, autora Dobrice Erića, a treća nagrada pripala je knjizi  VELIKO SPREMANjE, autora  Lava Lukića.

U kategoriji knjige namenjene starijem školskom uzrastu, prvu nagradu je osvojila knjiga LETO KADA SAM NAUČILA DA LETIM,  autora Jasminke Petrović. Drugu nagradu  knjiga TAKO MI JE PRIČAO BUDIMIR, autora Nikolete Novak i treću nagradu knjiga LEGENDA O NEOSVOJIVOM  GRADU, autora Gordane Maletić.

Ove godine, nagrade najuspešnijim autorima dodeljene su u petak, 7. oktobra 2016. godine u svečanoj sali Udruženja književnika Srbije.

Podelite vest: