КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ВОЖДОВЦА ПРИБЛИЖЕНО ГРАЂАНИМА БЕОГРАДА

У складу са овогодишњом темом „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“, последњег дана програма у оквиру Дaна eврoпскe бaштинe 2016, Градска општина Вождовац понудила је заинтересованим грађанима обилазак родне куће војводе Степе Степановића у Кумодражу и разгледање Музеја старих заната у селу Раковица.

Посетиоци, предвођени Вуком Мирчетићем, координатором манифестације за општину Вождовац, обишли су обновљену кућу војводе Степе у којој је и рођен, саграђену половином 19. века. Због својих историјских вредности, као и због свог архитектонског значаја, проглашена је за споменик културе од великог значаја за Београд и целу Србију. Сви присутни су, у очуваном амбијенту куће моравског стила, где је приказан богат садржај овог спомен комплекса, могли да се упознају са животом и војним заслугама прослављеног српског војсковође.

Том приликом је Вук Мирчетић у име Градске општине Вождовац, уручио захвалницу КУД-у „Степа Степановић“ из Кумодража, као знак захвалности за очување српског фолклора и традиције.

После Кумодража, група је посетила Музеј старих заната који доприноси очувању, унапређењу и развоју старих и уметничких заната и кућне радиности. Музејску поставку чине рукотворине традиционалних занатлија, као што су: ковач, опанчар, дрводеља, столар, корпар, бачвар, берберин, обућар… Посетиоци су имали прилику да сазнају неке од тајни ових заната, сами самељу кафу, пробају да направе свеће од пчелињег воска или изблиза погледају како су се некада ткали надалеко чувени пиротски ћилими…

Дејан Милосављевић и остали чланови Националне асоцијације за старе и уметничке занате и домаћу радиност „Наше руке“ одговарали су на бројна питања заинтересованих посетилаца. Овај јединствени музеј који се налази у Булевару ЈНА 75 у селу Раковица, може се погледати и осталим данима, а заказивање обиласка врши се путем тел. 063/878-5988.

ГостиЗавршни део манифестације „Дани европске баштине на Вождовцу“ одржан је у ОШ „Змај Јова Јовановић“ истог дана, где је приказан културно-уметнички програм ученика и наставника ове школе, као и школа „Данило Киш“ и „Карађорђе“. Захваливши се ђацима и пензионерима као носиоцима овог програма, Мирчетић је нагласио да су управо деца приоритет коме ће се руководство општине Вождовац посветити у овом мандату.

Манифестација је спроведена у заједничкој сарадњи општине Вождовац, удружења пензионера, вртићи и домова за децу без родитељског старања.

Поделите вест: