ПОКРЕНУТ ПЛАН УКЛАЊАЊА ФЕКАЛНОГ ЈЕЗЕРА У КУМОДРАЖУ

Фекално језеро у Кумодажу, које изазива велику еколошку катастрофу за грађане овог дела Вождовца, данас су обишли градски менаџер Горан Весић и председник општине Вождовац Александар Савић, заједно са директором ЈКП „Водовод и канализација“ Светозаром Веселиновић и директором Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда  Браниславом Поповићем.

Они су изашли на терен и хитно реаговали на пријаве грађана који су се крајем 2015. године обратили надлежним градским и општинским органима за ургентну интервенцију и решење проблема фекалног језера. Грађани из околних насеља упозорили су да је одводна канализациона цев која пролази испод Кумодрашке улице, сада Булевар Пека Дапчевића, потопљена на свом завршетку, а талогом језера иста може бити загушена, што ће изазвати избијање фекалија на контролној шахти, код броја 301, односно код аутобуске станице за линије 25 и 39.

Приликом обиласка фекалног језера и места где се изливају отпадне воде Горан Весић је рекао да ће проблем загађеног језера бити решен током ове године. „Фекално језеро је површине два хектара, а настало је тако што је неко бесправном градњом насипао материјал, затворио Кумодрашки поток чиме је створено језеро у које се сливају све фекалне воде из канализације. Овај проблем је скандалозан. Пре свега, језеро представља извор заразе током лета, овде се легу комарци, ово је нешто што људима који ту живе отежава живот. Такође, због овог проблема, два извора која се налазе у близини су загађена и не користе се”, рекао је Весић. Он је додао да ће се са радовима почети чим то временски услови дозволе, и обећао да ће бити завршени до лета.

Директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Светозар Веселиновић је објаснио да ће се прво приступити решавању последица, а онда и узрока. „Крећемо са исушивањем и евакуацијом језера скидањем насипа, а истовремено ћемо кренути са пројектовањем да канализацију са простора Кумодраж села, која се излива у ово вештачко језеро, убацимо у наш канализациони систем” – објаснио је Веселиновић.

Председник ГО Вождовац Александар Савић најавио је да ће се скором изградњом Јелезовачког колектора стећи услови да грађани након дуго година могу нормално да испуштају фекалне воде у канализацију. „Бивша градска власт на челу са Демократском странком  у протеклих 4-5 година није имала слуха на све апеле општине Вождовац да се ово фекално језеро на неки начин измести и осуши. Наша инспекција је редовно кажњавала људе који су насипали овај простор, али једноставно нисмо имали подршку тадашњег градског руководства, што  нас је довело до ове ситуације. Сада, уз подршку Града и ми полако решавамо све проблеме. У неком периоду од месец дана би требало да крену радови и на Јелезовачком колектору у Јајинцима који би требало да покупи све фекалне воде из Јајинаца, села Раковица и једног дела општине Раковица, чиме ће се стећи нормални услови за живот. То ћемо исто урадити и у Кумодражу“ – рекао је председник Савић.

Поделите вест: