ВОЖДОВАЧКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ДОБИЛЕ СЕТ ЗА ДЕТЕКЦИЈУ НАРКОТИКА

Стручни скуп на тему „СУЗБИЈАЊЕ НАРКОМАНИЈЕ У ШКОЛАМА“, намењен директорима и школским псхилозима вождовачких основних школа, одржан је у среду, 04. новембра 2015. године у просторијама Градске општине Вождовац.

Организатор скупа била је фирма МРГ Експорт-Импорт д.о.о., која је овом приликом Општини донирала 15 сетова за детекцију наркотика за све основне школе. У циљу решавања овог актуелног проблема младих, општина Вождовац је прва међу београдским општинама узела учешће у спровођењу ове превентивне акције.

Председник Општине Александар Савић отворио је скуп и поздравио све присутне, а нарочито ученике, којима су оваква предавања најпотребнија. Он је навео све што је Општина учинила протеклих годину и по дана како би квалитет живота и школовања деце подигла на један виши ниво: „Ми смо у свим вождовачким основним школама увели видео надзор који прати Полицијска станица 24 часа дневно, а издвојили смо и средства за постављање ограда у оним школама које их нису имале до сада и то све у циљу контроле и превенције продаје дроге у школским двориштима“.

О програму превенције присуства дрога у школама и резултатима вишегодишњег испитивања ученика говорио је прим. др. Александар Рамах, специјалиста психијатрије. Према статистичким подацима, 21% испитаника користило је једну илегалну дрогу бар једанпут и то у највећем проценту седативе (7,6%), затим марихуану (6,9%), инхалансе (2,9%), итд.

Љубица Јеленковић, психолог Земуске гимназије, пренела је присутнима искуства из праксе са ученицима у различитим радионицама, са којима се у тимском раду спроводи превенција наркоманије у школи.

Како се врши детекција наркотика уз помоћ сета који ће добити све школе, стручно је објаснио Зоран Ђорђевић, руководилац хемијске лабораторије НКТЦ-а.

По завршетку предавања председник Општине Александар Савић и члан Већа задужен за предшколске и школске установе Милош Стојановић, уручили су представницима свих вождовачких основних школа поклон сет за детекцију наркотика, који ће ускоро моћи да користе као превенцију и један вид борбе против ове опасне болести зависности.

Поделите вест: