VOŽDOVAČKE OSNOVNE ŠKOLE DOBILE SET ZA DETEKCIJU NARKOTIKA

Stručni skup na temu „SUZBIJANjE NARKOMANIJE U ŠKOLAMA“, namenjen direktorima i školskim pshilozima voždovačkih osnovnih škola, održan je u sredu, 04. novembra 2015. godine u prostorijama Gradske opštine Voždovac.

Organizator skupa bila je firma MRG Eksport-Import d.o.o., koja je ovom prilikom Opštini donirala 15 setova za detekciju narkotika za sve osnovne škole. U cilju rešavanja ovog aktuelnog problema mladih, opština Voždovac je prva među beogradskim opštinama uzela učešće u sprovođenju ove preventivne akcije.

Predsednik Opštine Aleksandar Savić otvorio je skup i pozdravio sve prisutne, a naročito učenike, kojima su ovakva predavanja najpotrebnija. On je naveo sve što je Opština učinila proteklih godinu i po dana kako bi kvalitet života i školovanja dece podigla na jedan viši nivo: „Mi smo u svim voždovačkim osnovnim školama uveli video nadzor koji prati Policijska stanica 24 časa dnevno, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje ograda u onim školama koje ih nisu imale do sada i to sve u cilju kontrole i prevencije prodaje droge u školskim dvorištima“.

O programu prevencije prisustva droga u školama i rezultatima višegodišnjeg ispitivanja učenika govorio je prim. dr. Aleksandar Ramah, specijalista psihijatrije. Prema statističkim podacima, 21% ispitanika koristilo je jednu ilegalnu drogu bar jedanput i to u najvećem procentu sedative (7,6%), zatim marihuanu (6,9%), inhalanse (2,9%), itd.

Ljubica Jelenković, psiholog Zemuske gimnazije, prenela je prisutnima iskustva iz prakse sa učenicima u različitim radionicama, sa kojima se u timskom radu sprovodi prevencija narkomanije u školi.

Kako se vrši detekcija narkotika uz pomoć seta koji će dobiti sve škole, stručno je objasnio Zoran Đorđević, rukovodilac hemijske laboratorije NKTC-a.

Po završetku predavanja predsednik Opštine Aleksandar Savić i član Veća zadužen za predškolske i školske ustanove Miloš Stojanović, uručili su predstavnicima svih voždovačkih osnovnih škola poklon set za detekciju narkotika, koji će uskoro moći da koriste kao prevenciju i jedan vid borbe protiv ove opasne bolesti zavisnosti.

Podelite vest: