ТРИБИНА „БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ“ У ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ

Трибина „Безбедност деце у саобраћају“ одржана је данас у скупштинској сали Градске општине Вождовац, у организацији Агенције за безбедност саобраћаја, Секретаријата за образовање и дечију заштиту, ГО Вождовац и Предшколске установе „Чика Јова Змај“.

На презентацији намењеној родитељима, учитељима и васпитачима, представљени су савремени приступи у едукацији деце за безбедно учествовање у саобраћају.

Присутне је, испред Секратаријата за образовање и дечију заштиту, поздравила помоћник секретара Данијела Марковић и објаснила да ће се овакве корисне едукативне трибине одржати у свим београдским општинама. – Захваљујем се Агенцији за безбедност саобраћаја на иницијативи коју смо ми радо подржали. Ово је едукација родитеља, учитеља и наставника, како да научимо нашу децу да се безбедно понашају у саобраћају – рекла је Данијела Марковић.

Милош Стојановић, члан Већа општине Вождовац задужен за предшколске и школске установе, захвалио се на великом броју присутних који су показали интересовање за тему безбедности деце, која је свима на првом месту. Уједно је похвалио изутетну сарадњу са Градом, као и ПУ „Чика Јова Змај“.„У циљу повећања безбедности наших најмлађих Општина је у претходне две године увела видео надзор у свим основним школама на својој територији, омогућила да се школска дворишта ограде, а свим првацима на почетку школске године подељени су Саобраћајни буквар и Пажљивкова правила“ – подсетио је Стојановић.

На почетку предавања Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја рекао је да се поред кампање „Пажљивко“ и кроз овакве трибине скреће пажња на безбедност деце. Он је путем видео презентације представио статистичке податке који показују да се број страдале деце у односу на 2010. годину доста смањио, али да је веома важна превенција и употреба дечијих заштитних система (седишта за бебе, појасева, кацига за мотоцикле), која је на жалост недовољна. „Стратегија за безбедност саобраћаја предвиђа да до 2020. достигнемо нулту смртност деце у саобраћају и да се за 50 одсто смањи број саобраћајних незгода“ – навео је Душко Пешић.

У Трибини су учествовали и Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја и Лидија Хутовић, директорка ПУ „Чика Јова Змај“.

Поделите вест: