РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА ВОДОСНАБДЕВАЊА У ПОДАВАЛСКИМ НАСЕЉИМА

Председник општине Вождовац Александар Савић, са својим сарадницима, саслушао је данас предлоге становника подавалских насеља о побољшању водоснабдевања током летњег периода, након чега је одржао састанак са представницима ЈКП „Водовод и канализација“, МЗ „Зуце“ и МЗ „Бели Поток“, у згради ГО Вождовац.

У циљу решења наведеног проблема, одлучено је следеће:

Режим 12/12 (12 сати има, па 12 сати нема воде), поред Зуца, биће примењен и на Пиносаву и Бели Поток, а пресек ће бити између 09 и 12 часова односно, 21 и 24 часoва, с тим што ће Пиносава и Бели Поток бити први искључени већ у току дана. Искључење воде у краћим временским интервалима није добро, јер може доћи до значајних кварова на мрежи. Део насеља Зуце који припада Градској општини Гроцка (Шупља Стена), биће подвргнута истом режиму. Обезбедиће се 3 цистерне које ће кружити по месним заједницама, у зависности од тога који део насеља неће имати воду, а активисти у месним заједницама мораће да врше координацију кретања ових цистерни, нарочито пазећи да амбуланта и вртићи увек имају обезбеђену воду.

ЈКП ”Београдски водовод и канализација” предложиће увођење блок-тарифе за потрошњу воде – свака потрошња воде преко 26 кубика била би 120% скупља. Такође, ЈКП ”Београдски водовод и канализација” ће у овим насељима предложити смањење рачуна за воду у време режима 12/12, због ефекта ваздуха (искључивањем воде долази до појаве ваздуха у водоводним цевима).

Израда програма изградње већег броја бунара (са техничком водом), у плану је за наредну годину, а приступ фондовима и предност имаће пољопривредна газдинства.

Општински Савет за пољопривреду ће извршити попис газдинстава по културама и животињама које се гаје, и другим делатностима газдинстава, а које повећавају утрошак воде.

Присутни су се сагласили да се после 20 часова састану у месним заједницама и на терену провере да ли се договор реализује.

Град Београд ће дати иницијативу да се створе законски услови да Комунална полиција у време црвеног метеоаларма може обилазити, осматрати и по потреби кажњавати несавесне суграђане.

Поделите вест: