НА ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ ОТВАРА СЕ ПРВИ ЦЕНТАР ЗА МИРНО РЕШАВАЊЕ СПОРОВА У СРБИЈИ

У Градској општини Вождовац данас је одржана презентација поводом отварања Центра за мирно решавање спорова на територији ГО Вождовац. Пројекат „Локални омбудсман и медијација“, који се спроводи уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије у Србији, има за циљ јачање капацитета локалних заштитника грађана Вождовца, Врачара, Панчева, Суботице и Бачке Тополе, ради унапређења заштите права грађана кроз примену медијације.

Овај први Центар за медијацију у Србији, како је најавио Марко Сарић, заменик председника ГО Вождовац, почеће са радом првог радног дана у мају месецу у згради НУ „Светозар Марковић“ (Устаничка 66) и пружаће бесплатне услуге свим заинтересованим грађанима са територије општине Вождовац.

Реализацију пројекта „Локални омбудсман и медијација“, спровели су ГО Вождовац, Партнери за демократске промене Србија (Партнери Србија) и заштитник грађана Градске општине Вождовац, у сарадњи са Удружењeм локалних омбудсмана. Александар Момиров, из Амбасаде Краљевине Холандије у Србији, изразио је наду да ће овај пројекат помоћи да и у Србији заживи медијација, као што је то случај са Холандијом, која има у овој области традицију дугу скоро стотину година.

Према речима Весне Гојковић, заштитнице грађана ГО Вождовац у Центру ће се, уз учешће заштитника грађана Општине и других сертификованих медијатора, грађанима пружати бесплатне услуге посредовања-медијације, у циљу мирног решавања сукоба у локалној заједници. Према досадашњим искуствима у раду, показала се потреба за оваквим видом решавања спорова, чиме би се у знатној мери смањио број поступака који се воде пред судовима и другим органима.

Блажо Недић, из Партнера Србије и председник Националног удржења медијатора Србије, на презентацији оснивања Центра, навео је да ће се по представљеном моделу са Вождовца развијати и слични Центри за решавање спорова у локалној заједници и у другим општинама и градовима у Србији.

Поделите вест: