NA OPŠTINI VOŽDOVAC OTVARA SE PRVI CENTAR ZA MIRNO REŠAVANjE SPOROVA U SRBIJI

U Gradskoj opštini Voždovac danas je održana prezentacija povodom otvaranja Centra za mirno rešavanje sporova na teritoriji GO Voždovac. Projekat „Lokalni ombudsman i medijacija“, koji se sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih zaštitnika građana Voždovca, Vračara, Pančeva, Subotice i Bačke Topole, radi unapređenja zaštite prava građana kroz primenu medijacije.

Ovaj prvi Centar za medijaciju u Srbiji, kako je najavio Marko Sarić, zamenik predsednika GO Voždovac, počeće sa radom prvog radnog dana u maju mesecu u zgradi NU „Svetozar Marković“ (Ustanička 66) i pružaće besplatne usluge svim zainteresovanim građanima sa teritorije opštine Voždovac.

Realizaciju projekta „Lokalni ombudsman i medijacija“, sproveli su GO Voždovac, Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija) i zaštitnik građana Gradske opštine Voždovac, u saradnji sa Udruženjem lokalnih ombudsmana. Aleksandar Momirov, iz Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, izrazio je nadu da će ovaj projekat pomoći da i u Srbiji zaživi medijacija, kao što je to slučaj sa Holandijom, koja ima u ovoj oblasti tradiciju dugu skoro stotinu godina.

Prema rečima Vesne Gojković, zaštitnice građana GO Voždovac u Centru će se, uz učešće zaštitnika građana Opštine i drugih sertifikovanih medijatora, građanima pružati besplatne usluge posredovanja-medijacije, u cilju mirnog rešavanja sukoba u lokalnoj zajednici. Prema dosadašnjim iskustvima u radu, pokazala se potreba za ovakvim vidom rešavanja sporova, čime bi se u znatnoj meri smanjio broj postupaka koji se vode pred sudovima i drugim organima.

Blažo Nedić, iz Partnera Srbije i predsednik Nacionalnog udrženja medijatora Srbije, na prezentaciji osnivanja Centra, naveo je da će se po predstavljenom modelu sa Voždovca razvijati i slični Centri za rešavanje sporova u lokalnoj zajednici i u drugim opštinama i gradovima u Srbiji.

Podelite vest: