УРУЧЕНЕ КАНТЕ ЗА РЕЦИКЛАБИЛНИ ОТПАД ВРТИЋУ “1001 РАДОСТ” НА ВОЖДОВЦУ

ЈКП “Градска чистоћа” данас је вртићу „1001 радост“ који се налази у склопу П.У. “Чика Јова Змај” на ГО Вождовац, доставило 12 канти и 39 додатних специјализованих судова за одлагање рециклабилног отпада.

ЈКП „Градска чистоћа“ у сарадњи са компанијом „Секопак“ која је донирала судове за одлагање отпада, а уз подршку Секретаријата за образовање и дечију заштиту, ГО Вождовац и Града Београда, данас је започело едукативну али и корисну акцију у служби рециклаже, која ће се током године ширити и на друге градске општине како би се обухватило што више образовних установа на територији града. Циљ акције је како развој рециклаже тако и подизање свести суграђана о њеној важности.

– Ове године поред основних школа у систем прикупљања рециклабилног отпада укључићемо и предшколске установе али и вртиће. Едукација је врло важна за развој рециклаже, а навике које стекнемо такорећи од малих ногу прате нас кроз цео живот и зато се трудимо да рециклажу приближимо баш најмлађима. Желимо да им покажемо да отпад није само смеће, већ да се његовим правилним руковођењем он поново може искористити, а тако чувати наша животна средина и штедети природни ресурси – рекао је Мирослав Богдановић, директор ЈКП „Градска чистоћа“.

Председник општине Вождовац Александар Савић истакао је значај акције која се спроводи у циљу подизања јавне свести о рециклажи и значају очувања животне средине, како малишана тако и одраслих.

– Вртић “1001 радост” са Вождовца, прва је установа у Београду и Србији која је добила повељу о статусу међународне Еко школе и заслужно добила Зелену заставу. Запослени у том вртићу пар година уназад врше едукацију о заштити животне средине, рециклаже и примарне селекције отпада, те сада када имају и судове за разврставање отпада, али и решен проблем његовог депоновања, с обзиром да ће „Чистоћа“ једном недељно празнити судове и одвозити сакупљене рециклабиле, тај процес рециклаже је коначно употпуњен. Битно је едуковати децу да воде рачуна о вредностима природе и начину живљења. Надам се да ће и остали вртићи следити овај пример и едуковати наше најмлађе како да очувамо животну средину и како да се односимо према њој – истакао је Савић.

Након програма који су припремили малишани, члан Већа општине Вождовац Милош Стојановић, задужен за школске и предшколске установе и директор ЈКП “Градска чистоћа” Мирослав Богдановић уручили су симболичне поклоне деци која похађају овај вртић.

Својим присуством додатно су допринели директорка П.У. “Чика Јова Змај” Лидија Хутовић, запослени и представници родитеља.

Поделите вест: