ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ ИНИЦИРАЛА ХИТНУ РЕАКЦИЈУ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА И ГРАДСКИХ ЧЕЛНИКА ЗБОГ УРГЕНТНЕ СИТУАЦИЈЕ У РИПЊУ

Како би се што хитније решио проблем изливања фекалних вода у зградама око фабрике „Минел“ у Рипњу, поново су данас на лице места изашли представници Градске општине Вождовац, али данас са представницима градског Секретаријата за животну средину, Секретаријата за комунално стамбене послове и ЈКП „Београдски водовод и канализација“, који су се одазвали ургентном позиву Општине.

Председник Градске општине Вождовац Александар Савић, данас је на личну иницијативу, сходно ургентној ситуацији у Рипњу, одржао састанак са директором Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Браниславом Поповићем и директором ЈКП „Београдски Водовод и канализација“ Светозаром Веселиновићем, са којима је разговарао о начинима решавања овог акутног проблема по грађане поменутог подавалског насеља.

Градски секретар за заштиту животне средине Горан Триван, заменик градског секретара за комунално стамбене послове Драгана Коцић и члан Већа општине Вождовац задужена за водовод и канализацију Ивана Томић, заједно са житељима овог насеља обишли су најугроженија места на којима је ниво изливених фекалних вода у сталном порасту. Испред ЈКП „Београдски водовод и канализација“ на терену је био и заменик директора Владо Секулић, са екипом која је настојала да утврди где је дошло до загушења на канализационој мрежи.

Секретар Горан Триван рекао је да Секретаријат за заштиту животне средине није надлежан за овакав проблем, али је дошао да помогне, да се уз помоћ оних у чијој је то надлежности, изнађе решење. Овде је озбиљно нарушена животна средина грађана, што није проблем од јуче, већ он постоји већ годинама, али није реаговано на време.

“На захтев општине Вождовац овде су дошле службе у чијој је ово надлежности. Да би се отклонио проблем, потребно је укључење и Дирекције за градско грађевинско земљиште. Морамо сви да се укључимо како би се санирало стање животне средине грађана, као и загађење зељишта, због чега постоје и ризици од заразних болести. Београд има капацитета да реши оваква питања, али је веома важно идентификовати их на време и решавати узрок, а не последице. Такође је проблем што се, почев од септичких јама до канализационих инсталација, радило нелегално, а не у складу са законом. Када добијемо тачан узрок од Београдског водовода и канализације, моћи ћемо да изнађемо и решење проблема”, рекао је Триван.

Драгана Коцић навела је да Секретаријат за комунално стамбене послове, заједно са својим грађанима покушава да учествује у решењу проблема. „Јавно комунално предузеће „Београдски водовод и канализација“ и „Градска чистоћа“ већ су излазили на терен, мада се овде ради о систему септичких јама, које нису у редовном одржавању ових предузећа. Али с обзиром да проблем поприма све веће размере, овде смо данас заједно да са општином Вождовац нађемо решење, како сада за ову акутну ситуацију, тако и за неко трајније решење“, рекла је Коцићева.

Ивана Томић, која је претходних дана, заједно са председником Александром Савићем била у сталном контакту са забринутим грађанима и на угроженим локацијама, објаснила је да је дошло до изливања фекалних вода у десет стамбених зграда са по девет станова, где је ниво воде негде и два метра. Ивана Томић нагласила је да, иако општина Вождовац није надлежна, општинско руководство не окреће главу од проблема и зато су алармирани Секретаријат за заштиту животне средине и Секретаријат за комунално стамбене послове.

„Данас су они са нама на терену и заједно са нашим грађанима покушавамо да решимо проблем, како би лоцирали где је дошло до загушења и откуд толика количина фекалних вода. Овај проблем је постао алармантан последњих десет дана, мада он постоји од раније, али нико није реаговао“ – навела је Ивана Томић.

Поделите вест: