REŠAVANjE VITALNIH PROBLEMA NA VOŽDOVCU IZGRADNjOM NOVOG KUMODRAŠKOG KIŠNOG KOLEKTORA

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić sa zamenikom direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Petrom Cekićem i direktorkom Sektora za nadzor Direkcije inž. Darkom Radović obišao je u utorak, 21. oktobra 2014. godine radove na izgradnji novog Kumodraškog kišnog kolektora. Obilasku radova prisustvovali su članovi Veća opštine Voždovac Ivana Tomić, Miloš Stojanović i Relja Ognjenović.

Izgradnjom ovog kolektora na Dušanovcu u potpunosti će se rešiti problem prikupljanja kišnih voda u naseljima Braće Jerković, Stepa Stepanović i Padine. Trenutno se izvode radovi u prvoj fazi na delu auto-puta do Vitanovačke ulice, koji će biti vitalni deo sistema za regulaciju kišnih voda, od retenzije kod naselja Stepa Stepanović do Mokroluškog kolektora na Dušanovcu.

Deonica koja se gradi dugačka je 570 metara, ima prečnik 2,5 metra i gradi se kao tunel, tako da radovi neće uticati na odvijanje saobraćaja u ovom delu Voždovca. Za ceo tunel biće potrebno 220 betonskih elemenata, koji će hidrauličnim presama biti utiskivani kroz zemlju na dubninama od oko šest metara.

Obilazeći radove na izgradnji predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić istakao je: „Ovim projektom rešićemo probleme koji nisu rešavani 20 godina. Zbog starog Kolektora koji nije imao kapacitet da primi veliku količinu kišnih voda imali smo poplave i izlivanje kišnih i fekalnih voda, kao što se dešavalo u Darvinovoj ulici kod kružnog puta. Veoma je važno što se gradi Kolektor koji je nezavisan od fekalnog. Zahvaljujem se Gradu, Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beogada i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ što su uslišili naše molbe za neophodnom izgradnjom ovog kolektora. Nadam se da će se izgradnja nastaviti i u fazama 2 i 3 kako je planirano, sa kojima bi rešili odvod fekalnih voda koje dolaze od Raškog potoka, imajući u obzir da je u toku izgradnja prve faze. Najvažnije je da se saobraćaj nesmetano odvija i da građani Voždovca nisu ugroženi izvođenjem ovih radova i nadam se da će tako ostati sve do kraja izgradnje.“

Ovom prilikom Direktorka Sektora za nadzor Direkcije inž. Darka Radović, istakla je kao stručni organ:

„Što se tiče toka izgradnje sad smo na 60 metru i svakoga dana se utiskuju jedan do dva elementa, u zavisnosti od dinamike. Radimo u dve smene kako bi ispoštovali rokove i naravno prati se geodinamika i geodezija. Strogo vodimo računa da ne dođe do nekog oštećenja na kućama i da nema nikakvih posledica. Radovi napreduju po dinamici i nadamo se da ćemo radove završiti u roku. Nema nikavih iznenađenja i problema uvek je prisutna stručna služba geomehaničara koji prate dotok vode i prate sve elemente“.

Izgradnja retenzije je ključna za rešavanje problema izlivanja otpadnih voda u području naselja Braće Jerković i Stepa Stepanović , jer će preko retenzije moći da se planira dotok svih otpadnih voda u Kumodraški kolektor, a izgradnjom čitave kolektorske deonice u potpunosti će se razdvojiti odvođenje kišnih i fekalnih voda, što je standard ka kom se teži na čitavoj teritoriji grada.

Podelite vest: