РЕШАВАЊЕ ВИТАЛНИХ ПРОБЛЕМА НА ВОЖДОВЦУ ИЗГРАДЊОМ НОВОГ КУМОДРАШКОГ КИШНОГ КОЛЕКТОРА

Председник општине Вождовац Александар Савић са замеником директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Петром Цекићем и директорком Сектора за надзор Дирекције инж. Дарком Радовић обишао је у уторак, 21. октобра 2014. године радове на изградњи новог Кумодрашког кишног колектора. Обиласку радова присуствовали су чланови Већа општине Вождовац Ивана Томић, Милош Стојановић и Реља Огњеновић.

Изградњом овог колектора на Душановцу у потпуности ће се решити проблем прикупљања кишних вода у насељима Браће Јерковић, Степа Степановић и Падине. Тренутно се изводе радови у првој фази на делу ауто-пута до Витановачке улице, који ће бити витални део система за регулацију кишних вода, од ретензије код насеља Степа Степановић до Мокролушког колектора на Душановцу.

Деоница која се гради дугачка је 570 метара, има пречник 2,5 метра и гради се као тунел, тако да радови неће утицати на одвијање саобраћаја у овом делу Вождовца. За цео тунел биће потребно 220 бетонских елемената, који ће хидрауличним пресама бити утискивани кроз земљу на дубнинама од око шест метара.

Обилазећи радове на изградњи председник општине Вождовац Александар Савић истакао је: „Овим пројектом решићемо проблеме који нису решавани 20 година. Због старог Колектора који није имао капацитет да прими велику количину кишних вода имали смо поплаве и изливање кишних и фекалних вода, као што се дешавало у Дарвиновој улици код кружног пута. Веома је важно што се гради Колектор који је независан од фекалног. Захваљујем се Граду, Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Беогада и ЈКП „Београдски водовод и канализација“ што су услишили наше молбе за неопходном изградњом овог колектора. Надам се да ће се изградња наставити и у фазама 2 и 3 како је планирано, са којима би решили одвод фекалних вода које долазе од Рашког потока, имајући у обзир да је у току изградња прве фазе. Најважније је да се саобраћај несметано одвија и да грађани Вождовца нису угрожени извођењем ових радова и надам се да ће тако остати све до краја изградње.“

Овом приликом Директорка Сектора за надзор Дирекције инж. Дарка Радовић, истакла је као стручни орган:

„Што се тиче тока изградње сад смо на 60 метру и свакога дана се утискују један до два елемента, у зависности од динамике. Радимо у две смене како би испоштовали рокове и наравно прати се геодинамика и геодезија. Строго водимо рачуна да не дође до неког оштећења на кућама и да нема никаквих последица. Радови напредују по динамици и надамо се да ћемо радове завршити у року. Нема никавих изненађења и проблема увек је присутна стручна служба геомеханичара који прате доток воде и прате све елементе“.

Изградња ретензије је кључна за решавање проблема изливања отпадних вода у подручју насеља Браће Јерковић и Степа Степановић , јер ће преко ретензије моћи да се планира доток свих отпадних вода у Кумодрашки колектор, а изградњом читаве колекторске деонице у потпуности ће се раздвојити одвођење кишних и фекалних вода, што је стандард ка ком се тежи на читавој територији града.

Поделите вест: