ОТВОРЕН ПРВИ ВОЖДОВАЧКИ ФОРУМ

У сали Већа ГО Вождовац одржан је први састанак представника релевантних државних институција и привредника, чиме је уједно и отворен Вождовачки пословни форум.

Представници Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Националне службе за запошљавање, ПИО Фонда, Пореске управе и Клуба привредника ГО Вождовац су присутним привредницима појаснили новонастале законске измене и одговорили им на све недоумице у вези са њиховим споловањем и запошљавањем нових радника.

Форум је отворио председник скупштине ГО Вождовац Александар Мирковић, који је поздравио све присутне и исказао веру у овакав пројекат. „Свесни смо колико је привредницима тешко да раде, а камоли да запосле нове људе. Одговорна оштинска власт наше Општине, прва на територији Београда спроводи овакав пројекат и ово је само један од првих корака у циљу спровођења лакшег запошљавања“, нагласио је Мирковић.

Координатор пројекта и саветник председника Општине Вождовац Вук Мирчетић је заједно са Клубом привредника осмислио и спровео у дело овај пројекат. „Замисао пројекта је да решимо проблем незапослености. Желимо да покажемо да и млад тим може добро да ради, иако се често говори како млади не раде ништа“, изјавио је Мирчетић на почетку састанка. Окупљене је поздравио и захвалио им се на одзиву и заменик координатора Златко Ленхарт.

Представница Министарста рада, запошљавања борачких и социјалних питања Весна Николић је присутнима појаснила новине у Закону о раду. Истакла је да је једна од најважнијих измена обавеза послодавца да уговор о раду држи на радном месту запосленог, у супротном се покреће прекршајни поступак.

Испред ПИО Фонда Момира Лалић је истакла да је главна измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, усаглашавање услова стицања права на старосну пензију између мушкараца и жена. „И осигураник мушкарац и осигураник жена ће одлазати у пензију са 65 година старости и најмање 15 година радног искуства. Те измене ће поступно ступати на снагу до 2032. године, када ћемо се потпуно усагласити са законском регулативом ЕУ“, изјавила је Лалић.

О условима за повраћај дела пореза и доприноса, као и о обавезама и правима новозапослених радника говорио је Драган Пуцар у име филијале Пореске Управе на општини Вождовац.

Програм јавних позива, на које конкуришу послодавци и у које спадају запошљавање особа са инвалидитетом, као и субвенције, привредницима је приближио Томислав Митић из Националне службе за запошљавање.

На састанку је било речи и о планираном Сајму запошљавања на општини Вождовац, на који су позвани сви заинтересовани привредници. „Циљ Сајма није промоција, већ да стварно помогнемо људима да се запосле“, истакао је Мирчетић.

Због великог интересовања привредника, у плану је одржавање још једног састанка, а сви заинтересовани могу да се пријаве слањем мејла са контакт подацима саветнику председника Вуку Мирчетићу на vuk.mircetic@vozdovac.rs са назнаком “Вождовачки пословни форум” и тако остваре нове контакте, стекну увид у важне законске измене и на тај начин унапреде своје пословање.

Поделите вест: