СТРУЧНИ СКУП ПОПУЛАЦИОНОГ ОБРАЗОВАЊА У ОСМОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У Осмој београдској гимназији са Вождовца одржан је стручни скуп под називом „Школа и популациона политика“, 29. априла 2014. године. Скуп је организовао Завод за унапређивање образовања и васпитања, у циљу подршке подстицању рађања у нашој земљи, ради очувања националног идентитета, културе и трајања. Намењен је васпитачима, наставницима, стручним сарадницима и директорима предшколских и школских установа општине Вождовац, ради унапређивања компетенција запослених у образовању за реализацију садржаја и тема из области популационог образовања у раду са децом, младима и њиховим родитељима.

Директор Завода проф. др Зоран Аврамовић истако је да се Република Србија суочава са озбиљним проблемом природног прираштаја убрзаним старењем. Он је истакао улогу наставника и уџбеника у васпитању за родитељство са више деце и указао је на потребу и могућности укључивања тема о породици са више деце у наставне и ваннаставне активности.

Драган Ракита, саветник координатора говорио је о природном и механичком кретању становништва у Републици Србији, приказујући узнемиравајуће податаке који се односе на континуиран пад броја становника у нашој земљи. Такође је указао на постојеће последице и прогнозе за будућност уколико се овај тренд настави.

Скуп су отворили директорка Осме гимназије Ирена Брајевић, директор Завода проф. др Зоран Аврамовић, а присутнима се обратио и председник Градске општине Вождовац Александар Савић, који је поздравио и подржао овакав вид популационог образовања који се одржава на Вождовцу.

Поделите вест: