ПРВА БЕОГРАДСКА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ДР РЕЈ И ЂАВОЛИ”

Књижевни серијал „Савременици“, који је устаљена књижевна трибина Градске општине Вождовац годинама уназад, почео је ове године са представљањем књиге и истоименог филма „Др Реј и ђаволи“ Динка Туцаковића. У четвртак, 31. јануара 2013. године, у препуној свечаној сали пред углавном младом публиком говорио је аутор Динко Туцаковић, а медијатор вечери био је књижевник Зоран Богнар.

Роман и филм говоре о Београду шездесетих година прошлог века, када су улагања у филмску уметност била велика, те је тако настала и идеја да се осим комунистичких ратних епопеја направи и филм који би добио престижног „Оскара“. Тито је овај амбициозни задатак поверио контраверзном америчком редитељу Николасу Реју, чији је боравак у Београду обавијен мистеријом. А заслуга за ову београдску мистерију којом се баве књига и филм припада легендарном Ратку Дражевићу, агенту УДБЕ и директору Авала филма. Он је осмислио идеју да славни холивудски редитељ сними спектакл о Марку Полу у Југославији и тиме завредио главну улогу у књизи и филму „Др Реј и ђаволи“.

Оно што је најдрагоценије у роману, као и у истоименом филму, је слика Београда пре неколико деценија. Динко Туцаковић је направио посвету главном граду једне давне Југославије који је сјајним филмовима, уметницима и богатим културним животом настојао да се избори за епитет светске културне метрополе. Он је то свакако и био – што захваљујући уметничкој елити, што захваљујући препознатљивом шарму.

Пуну подршку одржавању књижевних вечери даје председник општине Вождовац др Драган Вуканић, који је за 23. фебруар најавио представљање књижевног опуса Боже Глоговца.

Поделите вест: