POLOŽENI VENCI NA SPOMENIKE SRPSKIM VOJSKOVOĐAMA

Na beogradskom Novom groblju u četvrtak, 20. januara 2011. godine, uz najviše vojne i državne počasti, obeleženo je devet decenija od smrti vojvode Živojina Mišića, jednog od najboljih vojskovođa u Prvom svetskom ratu. Ceremoniju odavanja državnih i vojnih počasti predvodio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić, koji je podsetio na životni i vojni put vojvode Mišića. Državnoj ceremoniji prisustvovali su i zvaničnici Ministarstva rada i socijalne politike, Grada Beograda, potomci vojvode Živojina Mišića, kao i predstavnici velikog broja udruženja građana. U ime opštine Voždovac venac na spomenik vojvodi Živojinu Mišiću položio je dr Dragan Vukanić, predsednik Opštine. On je istakao da podvizi i zasluge naših vojskovođa ne smeju biti zaboravljeni.

– Srbija bi bila mnogo uspešnija da u svakoj oblasti imamo po jednog Živojina Mišića. Danas smo imali priliku da prisustvujemo jednom lepšem času iz istorije. Na Voždovcu će se u petak održati manifestacija upravo posvećena našem slavnom vojskovođi iz Prvog svetskog rata Živojinu Mišiću. Nadam se da ćemo tako bar malo doprineti očuvanje tradicije i sećanja na naše slavne pretke – naglasio je dr Vukanić.

Posle ceremonije polaganja venaca, koju je jedinica Garde Vojske Srbije obavila uz najviše vojne počasti, prisutnima se obratio potomak vojvode Mišića Dušan Marjanović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić.

Potom su položeni i lovorovi venci na grobno mesto vojvode Petra Bojovića i armijskog generala Pavla Jurišića Šturma, čije su godišnjice, takođe, obeležene tog dana.

Podsećamo, vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine u Beogradu i sahranjen je na parceli 28, grobnica 42 – II. Vojvoda Petar Bojović umro je 19. januara 1945. godine u Beogradu i sahranjen je na parceli 6, grobnica 68 – III, dok je armijski general Pavle Jurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine u Beogradu i sahranjen je na parceli 3, grobnica 3 – II.

Поделите вест: