ODRŽANO „VEČE ČILEA“

Počasni konzul Čilea ambasador Agustin Pio Garsija, koji inače živi u Beogradu, održao je u četvrtak, 28. oktobra 2010. godine, u opštini Voždovac predavanje na temu „Čile između proslave 200.-godišnjice i FeniksaII“. Govoreći o nedavnom spašavanju rudara koji su bili pod zemljom preko dva meseca, čileanski gost je istakao da je njihovo oslobađanje dokaz da su Čile i njegov narod sposobni da se nose sa novim izazovima. Prema njegovim rečima za spašavanje rudara bila su spremna čak tri plana a, b, c, „kako se ništa ne bi prepustilo slučaju“.

Traganje za njima izgledalo je kao traženje igle u plastu sena! U rudniku koji se obrušio postojalo je samo jedno oskudno snabdeveno sklonište za svega 12 ljudi. Vodu su skupljali sa zidova rudnika, a jeli su na svakih 48 sati. Kada su ih pronašli ostalo im je hrane za samo jedan dan. Tada se cela nacija na čelu sa predsednikom angažovala na njihovom spašavanju, a jedan od ministara je za rudare rekao „čvrsti su kao stena“ – naglasio je počasni konzul Čilea. Pored toga on je govorio i o istoriji svoje zemlje kao i o zemljotresima koji često pogađaju Čile.

Poželevši dobrodošlicu čileanskom gostu predsednik opštine Voždovac dr Dragan Vukanić rekao je da je ovo gostovanje i predavanje nastavak saradnje Voždovca sa stranim ambasadama. On je izrazio i nadu da će predavanje počasnog konzula biti kap koja će pomoći da se inače dobri odnosi Srbije i Čilea podignu na viši diplomatski nivo.

Čile je često indetifikovan sa vladavinom Pinočea. Poslednja dešavanja u vezi sa spašavanjem rudara doprinela su da to neopravdano poređenje izbledi – zaključio je dr Vukanić.

Поделите вест: