O BELOJ KUGI NA VOŽDOVCU

Na tribini o problemu bele kuge i strašnoj depopulaciji kojoj smo kao narod izloženi održanoj u opštini Voždovac, govorili su eminentni stručnjaci iz ove oblasti profesor dr Marko Mladenović, profesor Pravnog fakulteta Slobodan Panov, mr Stana Božović kao i domaćin ovog skupa dr Dragan Vukanić, predsednik opštine Voždovac.

Namera organizatora ove tribine bila je da se kroz kontinuiranu akciju građani što više upoznaju o tužnoj demografskoj stvarnosti Srbije, jer to je obaveza onih koji brinu o narodu, ali i jedna od aktvnih mera populacione politike.

Na ovom skupu je istaknuto da iz godine u godinu demografi iz Srbije beleže negativan prirodni priraštaj. Najnoviji podaci pokazuju da na svaki bračni par dolazi 0,88 odsto dece. Samo u protekloj godini za 500 je smanjen broj odelenja u školama. Starosna struktura nam je sve nepovoljnija. Pad životnog standarda, nezaposlenost i opšta nesigurnost, te nesposobnost države da rešava probleme čini demografske prognoze još sumornijim.

Narod smo koji stari i koga sve manje ima, što je činjenica koja opominje i obavezuje državu i sve njene institucije na hitno donošenje i sprovođenje pronatalitetne politike, poručeno je sa ovog skupa.

Поделите вест: