PROSLAVA 100-GODIŠNJICE POSTOJANJA OŠ “VASA ČARAPIĆ”

Jubilej Osnovne škole „Vasa Čarapić” u Pinosavi Izložbama „Najverniji prijatelj” i „Ponosni na svoju školu”,
kao i sportskim takmičenjima Osnovna škola „Vasa Čarapić” u Pinosavi obeležila je 9. novembra 2007. god.
redak jubilej – sto godina postojanja i rada škole. Svečanosti je prisustvovala Dragica Moro, zamenik sekretara za obrazovanje, predstavnici opštine Voždovac, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života.

– Ulaganjem u ovu školu grad je pokazao da vodi računa o školama koje traju i sto godina. Ova područna
škola ima osam odeljenja i oko 200 učenika. U novu ogradu, krečenje, kupovinu pet kompjutera za
informatički kabinet i rekonstrukciju fiskulturne sale grad je uložio oko pet miliona dinara. Do kraja godine biće objavljen tender za ugradnju nove fasadne stolarije u 50 škola. Na listi se nalazi i ova. Time će njena
rekonstrukcija u potpunosti biti završena – rekla je Dragica Moro.
  
Svečanosti prisustvovali su i Radomir i Stanka Jovanović, najstariji učenici ove škole. Rada Jovanović pohađao ju je 1927. godine, a njegova supruga Stanka 1932. godine. Danas u ovu školu ide njihova praunuka.

– Imali smo bukvar, čitanku, tablice i pisaljku. U celoj školi bilo je 27 učenika. Nastava je počinjala u 7 časova ujutro i trajala do podne. Posle smo išli kući da uradimo domaći i u školu se vraćali u 2 časa. Pošto je tada malo ko imao časovnike, u pola 7 domar je izlazio u dvorište škole i klepetalom nas budio i pozivao da dođemo na nastavu
– priča Rada Jovanović.
  
U školi „Vasa Čarapić” u Pinosavi održana je i promocija knjige prof. Dragoljuba M. Kočića „Sto godina škole u Pinosavi”.
  
Lipa za generacije zasađena je 10. novembra, kada je održan i umetnički program „Ovde počinje drugi vek naše škole” .

Podelite vest: