POSETA OPŠTINE VOŽDOVAC BRATSKOJ KEFALONIJI

Otvaranje počasnog konzulata Republike Srbije održano je u Argostoliju, glavnom gradu Kefalonije 26. avgusta 2007. godine. Svečanosti su prisustvovali ambasador Srbije u Grčkoj gospođa Ljiljana Baćević, Generalni konzul Srbije u Solunu g-din R. Živković, predsednik opštine Voždovac Goran Lukačević, kao i predsednici opština Šabac i Sokobanja, koje su bratimljene sa gradovima i opštinama Kefalonije.

Počasni konzul doktor Viktor Ruhotas predstavljaće našu zemmlju na lokalnom području, ovlašćen je da preko ambasade pomaže građanima Srbije u smislu informacija, zahteva, obaveštenja, a očekuje se i njegovo zalaganje u oblasti podsticanja kulturne i ekonomske saradnje.

Opština Voždovac od 1996. godine bratimljena je sa gradom Liksuri, na ostrvu Kefalonija. Tim povodom, delegaciju Voždovca svečano je primila gradonačelnica Liksurija g-đa Nopi Aleksandropulu koja je upriličila zvanični susret političkih predstavnika, privrednika, uglednihgrađana i naše delegacije.

Prikazan je i dokumentarni film iz 1996. godine o događaju kada su se naše dve opštine pobratimile u Beogradu, na Voždovcu, a nakon brojnih humanitarnih aktivnosti koje je inicirao grčki narod kako bi se pomoglo tada ugroženom srpskom stanovništvu i srpskoj deci koja su ostala bez roditelja tokom proteklih ratova na našem području.

Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog mora, šesto po veličini među svim grčkim ostrvima, a broji oko 40 hiljada stanovnika. Kultura ima bogatu tradiciju, a naša delegacija bila je u prilici da prisustvuje svečanoj crkvenoj liturgiji povodom verskog praznika Sv. Bogorodice koje proslavlja lokalno stanovništvo, kao i da obiđe neke od znamenitosti kao što su gradski muzej i biblioteka sa sačuvanim retkim, autentičnim književnim delima. Sa predstavnicima grada Liksurija dogovoreno je da se u narednom periodu na opštini Voždovac organizuju Dani Kefalonije, kako bi se dalje razvijala saradnja dva naroda, a u cilju upoznavanja kulture žitelja Kefalonije, koji za razliku od ostalog grčkog stanovništva nikada nisu bili pod turskom vlašću, već je Mletačka venecijanska kultura ostavila dubok pečat na kulturu ovog područja.

Pravoslavlje je uprkos viševekovnog Mletačkog uticaja opstalo na ovom području. Zanimljiva je istorijska činjenica da se 1357. godine Srpkinja Milica iz loze Brankovića udala za Leonarda Trećeg di Toka, čija je porodica došla na vlast od sredine 14. veka. Smatra se da je ova vladarka imala veliki prosvetiteljski uticaj i da je njenim zalaganjem vraćeno pravoslavlje na Kefaloniju.

Поделите вест: