KULTURA

Bogat kulturni život odvija se kako u gradskom jezgru, tako i u prigradskim naseljima u sklopu domova kulture. Želeći da žiteljima Voždovca približi kulturu naroda i zemalja, Opština je organizovala reprezentativne manifestacije na kojima su ambasadori zemalja – gostiju predstavili i promovisali kulturu, tradiciju i običaje svojih zemalja kroz raznovrsne programe. Ovu jedinstvenu zamisao opština Voždovac organizovala je afirmišući ih kroz „Dane kulture bliskih zemalja“, pa su tako upriličeni Dani Ruske kulture na Voždovcu, Dani Italije, Rumunije, Izraela, Slovačke, Bugarske, Indije, Kube, Belorusije, Kineske kulture, Španije, Mađarske, Republike Srpske, Čilea i Dani Japanske kulture. Svaka zemlja podelila je sa građanima Voždovca svoje kulturne i istorijske vrednosti, deo svog identiteta poštujući nameru organizatora da je korisno upoznati i uvažavati kulture drugih naroda koje su prikazane kroz koncerte, projekcije filmova, plesne večeri, književne i pesničke večeri, izložbe fotografija, foklorne nastupe, rukotvorine naroda i narodnosti.

U serijalu „Savremenici“ koji je trajao nekoliko godina, Opština je ugostila najznačajnije žive srpske pisce i pesnike, koji su se predstavili voždovačkoj publici. Predstavili su se književnici akademik Milorad Pavić, akademik Svetlana Velmar Janković, Dragoslav Mihajlović koji je govorio o Voždovcu o kome je pisao u kultnom romanu „Kada su cvetale tikve“, Goran Petrović, Danilo Nikolić, Zoran Bognar, Dinko Tucaković, Milisav Savić, Aleksandar Gatalica, Ljubica Arsić, Grozdana Olujić, Ljiljana Habjanović Đurović, Dragomir Brajković, Vida Ognjenović, Dragan Velikić, Miroslav Josić Višnjić, akademik Vladeta Jerotić, Mirjana Bobić Mojsilović, Radovan Beli Marković.

Živ dijalog sa žiteljima ostvarivan je kroz tribine na aktuelne teme. Više od petnaest godina Opština ustupa prostor za održavanje duhovnih razgovora na tribinama koje organizuju hramovi. U svečanoj sali održavane su redovne slikarske izložbe koje su često imale humanitarni karakter, tako da je deo od prodatih slika bio uplaćivan u Humanitarni fond opštine, za pomoć najugroženijima. Opština je osnivač Galerije „Beli anđeo“, a izložbe koje organizuje galerija se održavaju u zgradi opštine Voždovac. I koncerti na kojima su učestvovali poznati bendovi i pevači bili su humanitarnog karaktera, kako bi se pomoglo u akciji za lečenje dece.

Redovne kulturne aktivnosti odvijaju se u Ustanovi „Voždovački centar – Šumice“ koji je mnoštvo programa posvetio mladima, a ima i svoj glumački omladinski „Teatar 13“. U svečanoj velikoj sali redovno se održavaju promocije knjiga i pozorišne predstave, a u holu izložbe slika, literarna i likovna takmičenja, škole glume, plesa, kaligrafije i pevanja. „Voždovačke letnje večeri“ su tradicionalna manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Opštine  tokom letnjeg raspusta, kada se održavaju besplatne predstave za decu, koncerti zabavne muzike, izložbe i književne večeri u atrijumu. Bioskop na otvorenom okupio je Voždovčane koji su pod vedrim nebom, na Dušanovačkom platou i platou ispred USC „Voždovac“ gledali najnovija ostvarenja domaće kinematografije.

GO Voždovac svake godine učestvuje u manifestaciji „Dani evropske baštine” u Beogradu koji je deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije, kojom se predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja. Iz godine u godinu Opština organizuje u sklopu ove manifestacije pešačenje i obilazak Avale, kao i obilazak spomenika Neznanom junaku i Tornja na Avali, predavanje o spomeniku prirode –„Bajfordovoj šumi“, poseta Muzeju knjige „Adligat“ na Banjici, obilazak rudnika „Crveni breg“ na Avali, spomen kuće Vojvode Stepe Stepanovića i mnoštvo zanimljivih i atraktivnih znamenitosti.

Svečanom akademijom u čast vojvode Stepe Stepanovića, u njegovoj rodnoj kući u Kumodražu obeležava se godišnjica rođenja slavnog srpskog vojvode.

Voždovac svoju kulturu i tradiciju neguje i čuva kroz aktivnosti više kulturno-umetničkih društava, među kojima su najstarija „Milan Đ. Milićević“ iz Ripnja, „Stepa Stepanović“, kao i „Radost“ i „Zlatno doba.