ДРУГИ САСТАНАК ВОЖДОВАЧКОГ ПОСЛОВНОГ ФОРУМА

У сали Већа ГО Вождовац 4. септембра 2014. год. одржан је други састанак представника релевантних државних институција и привредника, чиме је затворен овогодишњи Вождовачки пословни форум.

Представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање, Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Пореске управе и Клуба привредника Општине Вождовац су присутним привредницима појаснили новоонастале законске измене и одговорили им на све недоумице у вези са пословањем.

Форум је отворио координатор пројекта и саветник председника Општине Вождовац Вук Мирчетић, при чему се захвалио присутнима на одзиву и истакао да Општина настоји да ојача сарадњу приватног и јавног сектора. „Како бисмо послодавцима приближили законске измене и тиме им помогли, довели смо представнике релевантних државних институција који стоје на располагању за објашњења свих недоумица. Сада сте на извору информација, искористите то.“, каже Мирчетић.

Представница Министарста рада, запошљавања борачких и социјалних питања Весна Николић је присутнима појаснила новине у Закону о раду. Истакла је да су измене оперативне природе, а да је једна од најважнијих промена обавеза послодавца да уговор о раду држи на радном месту запосленог, у супротном се покреће прекршајни поступак.

Испред ПИО Фонда Момира Лалић је истакла да је главна измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, усаглашавање услова стицања права на старосну пензију између мушкараца и жена. „И осигураник мушкарац и осигураник жена ће одлазати у пензију са 65 година старости и најмање 15 година радног искуства. Те измене ће поступно ступати на снагу до 2032. године, када ћемо се потпуно усагласити са законском регулативом ЕУ“, изјавила је Лалић.

Да је један од циљева Форума повезивање привредника и Општине сматра Милан Кљајић из Клуба привредника Општине Вождовац. „Општина је ту да чује потребе привредника и помогне им у њиховом остварењу.“ Кљајић је истакао и бенефите чланства у Клубу привредника, у које спадају учешћа и промоција на сајмовима, помоћ при извозу робу, нарочито на руско тржиште, као и координација са Привредном комором.

О условима за повраћај дела пореза и доприноса, као и о обавезама и правима новозапослених радника говорио је Драган Пуцар у име филијале Пореске управе на општини Вождовац.

Програм јавних позива, на које конкуришу послодавци и у које спадају запошљавање особа са инвалидитетом, као и субвенције, привредницима је приближила је Бранка Радовић из Националне службе за запошљавање.

На састанку је било речи и о планираном Сајму запошљавања на општини Вождовац, на који су позвани сви заинтересовани привредници. „Циљ Сајма није промоција, већ да заиста спојимо послодавце и оне којима је посао потребан и на тај начин смањимо стопу незапослености. Ово је само један од пројеката који спроводимо у изузетној сарадњи са Националном службом за запошљавање“, истакао је Мирчетић.

Одговорна оштинска власт Градске општине Вождовац је прва на територији Београда спровела овакав пројекат, а према речима организатора, ово је само један од корака у циљу смањења стопе незапослености.

Поделите вест: