ПРЕПОРОД РОДНЕ КУЋЕ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА

Прихватајући чињеницу да је једино прошлост оно што не пролази и да историја не почиње од нас, спремни смо да се прилагодимо духу времена и разумемо природу догађаја и смисао процеса који нас окружују. Поштовање културних и историјских вредности, као и разумевање значаја улоге великана који су обележели нашу историју, оспособљава нас да изградимо морални, друштвени и вредносни ситем у духу нашег народа. Појединац, или народ, који се помири са ограниченошћу својих сазнајних моћи да на основу историјских чињеница не препозна савремене трендове, осуђен је на пасивно учешће и стихијско препуштање савремености и будућности. У прилог тези да дух народа није сломљен, већ да је јачи што су изазови већи, говори нам реализација пројекта обнове родне куће прослављеног војсковође војводе Степе Степановића.

Свечано отварање реконструисане родне куће војводе Степе Степановића одржано је у уторак, 15. јула 2014. године, у насељу Кумодраж на Вождовцу. Свечаности су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, министар одбране Републике Србије Братислав Гашић, градоначелник Београда Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић и председник Општине Вождовац Александар Савић са својим сарадницима. Госте су дочекала деца одевена у народну ношњу и понудили их хлебом и сољу традиционалним обичајем угошћавања драгих гостију. Свечаности је претходило полагање ловоровог венца испред споменика војводе Степе Степановића у Кумодражу. Венац су свечано положили председник Општине Вождовац Александар Савић и чланови Већа општине Вождовац Ивана Томић и Реља Огњеновић.

Присутнима се обратио председник Општине Вождовац Александар Савић, који је поздравио окупљене и захвалио им се што су се одазвали позиву и што су својим присуством увеличали ову значајну манифестацију, отварање реновиране родне куће Степе Степановића. Савић је упутио и речи захвалности свима који су учествовали у пројекту, а посебно је истакао Ивану Томић члана Већа општине која је уложила велики труд и напор да се реализација овог пројекта приведе крају. Такође, Савић је указао на значај поштовања традиције и историјског наслеђа. Прихватајући прошлост и лекције из историје, лакше ћемо изнети проблеме са којима са сусрећемо, успешније пројектовати будућност и лакше превладати изазове који нам предстоје, изнео је Савић.

Градоначелник Београда Синиша Мали исказао је велику част да се обрати скупу испред куће где се пре 150 године родио велики српски војсковођа. Градоначелник је појаснио присутнима да је током ове године пристигла донација и да се поставило питање на који начин ће средства бити употребљена. Није било недоумице, средства су опредељена за обнову и реконструкцију родне куће војводе Степе Степановића. Градоначелник се захвалио градским и општинским властима, као и Заводу за заштиту културе града Београда на уложеном раду и напору да се пројекат успешно реализује. Обновом овог културног добра Београд је постао богатији за још један споменик културе који увећава и оплемењује ризницу нашег културног и историјског наслеђа. Такође, Мали је истакао да ће Град Београд наставити са обновом културних и историјских добара.

Обраћајући се присутнима, министар Братислав Гашић изнео је уверење да баш ово место може да нас подсети колико су се наши преци борили за очување наше српске државе, традиције и идентитета. Обновљена кућа може послужити младима да се упознају са тешким временима и голготи кроз коју је пролазио наш народ, и када је наш опстанак по ко зна који пут био доведен у питање, као и да науче шта значи и како се испољава љубав према отаџбини. Највећи значај овог окупљања и обнове оваквих споменика огледа се у чињеници да се налазимо у времену обележавања стогодишњице од великог рата и суочавамо са покушајем ревизије српске историје.

Симболичним гестом предавања кључа Спомен комплекса војводе Степе Степановића, Синиша Мали и Братислав Гашић обавезали су представнике општине да се са великом одговорношћу односе према овом, свима нама значајном, историјском споменику. Предају кључева пратила је интонација песама војног оркестра гарде ВС, које су на најбољи начин осликале храброст и вештину српских ратника. Умереним тоновима песме „Тамо далеко“ пренесена је дубоко укорењена жеља српских војника за повратак у Отаџбину, док је песма „Марш на Дрину“ осликала борбени дух и непоколебљиву одлучност да се поведе борба за ослобођење Србије. Након церемоније предаје кључа, приступило се обиласку објеката Спомен комплекса. У родној кући изложени су радови ђака ОШ „Војвода Степа“, који су писани на тему лика и дела нашег Војводе, док је у дворишту куће постављена калиграфска радионица у којој су окупљена деца преносила на папир мисли нашег великана. Након завршене церемоније гости су изразили захвалност домаћинима на пријему и изнели уверење да ће се општинске власти одговорно старати о Спомен комплексу.

Члан Већа општине Вождовац Ивана Томић упознала је медије да је током трајања њеног мандата у Скупштини града иницирала акцију обнову куће Степе Степановића и да је уз безрезервну подршку Града Београда и Општине Вождовац пројекат успешно реализован. Мотив за покретање ове акције Томићева је пронашла у чињеници да дуги низ година нико не води рачуна о једном од најзначајних споменика у Београду и да објекат бесповратно пропада.

Реконструисано културно добро од великог значаја, Родна кућа војводе Степе Степановића, сада ће се са поносом наћи у брошурама Туристичке организације Београда и пронаћи ће своје место у плану основних школа за обилазака значајних културних и историјских места. Планирано је и одржавање радионица калиграфије које имају за циљ развој креативног и иновативног духа, као и приповедање српских бајки „Приче уз огњиште“, како би се подсетили на велика дела нашег војсковође. Предложено је и обележавање „Дана Војводе Степе“, које би у оквиру разноврсних културних манифестација окупљало истакнуте појединце из свих области друштвеног живота.

Кућа је реновирана од стране Завода за заштиту споменика културе Града Београда и предата је општини Вождовац на управљање. Радови на реконструкцији коштали су 7.300.000 динара, ЈКП “Зеленило Београд” ће уврстити комплекс у редован програм одржавања, а биће постављани и путокази до родне куће Степе Степановића.

Поделите вест: