СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА 2023. ГОДИНЕ

Поводом обележавања Светског дана менталног здравља специјалисти психијатрије Дома здравља “Вождовац” ће 10.октобра давати савете везане за унапређење менталног здравља. Отворена је телефонска линија 011/ 30 80 576 за све кориснике у термину од 7:00 до 19:00 часова. Ове године се обележава под слоганом „Ментално здравље је универзално људско право“ и пружа прилику да се сви покрену ради заштите и побољшања менталног здравља.

Пре пандемије COVID-19 било је процењено да једна од осам особа у свету живи са менталним поремећајем.  Пандемија је створила  глобалну кризу за ментално здравље, а процене су показале да је пораст анксиозних и депресивних поремећаја износио више од 25% током прве године пандемије. У исто време, доступност услуга из области заштите менталног здравља је била угрожена.

Потребно је креирати окружење у коме се ментално здравље поштује, чува и унапређује, где  сви имају једнаке могућности да доживе ментално благостање, могу да остваре људска права и где свако може да добије здравствену заштиту која му је потребна.

Поделите вест: