ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Слоган кампање за Светски дан давалаца крви 2023. године, који се обележава 14. јуна је  „Дај крв, дај плазму, дели живот, дели често“. Фокусира се на пацијенте којима је потребна доживотна трансфузијска подршка и наглашава улогу коју свака особа може да има, дајући вредан дар крви или плазме. Такође наглашава важност редовног давања крви или плазме како би се створило безбедно и одрживо снабдевање крвљу и крвним производима који могу бити увек доступни широм света, тако да сви пацијенти којима је потребна могу да добију благовремено лечење.

Циљеви су да:

  • славимо и захвалимо појединцима који дају крв и подстичу више људи да постану нови даваоци;
  • подстичу људе доброг здравља да редовно дају крв, што је чешће могуће безбедно и могуће, како би се променио квалитет живота пацијената зависних од трансфузије и помогло у изградњи безбедног снабдевања крвљу у свим земљама света;  
  • истаћи критичну улогу добровољног неплаћеног редовног давања крви и плазме у постизању универзалног приступа сигурним крвним производима за све популације; и
  • мобилизирати подршку на националном, регионалном и глобалном нивоу међу владама и развојним партнерима за улагање у, јачање и одржавање националних програма крви.

Градска општина Вождовац честита овај празник свим грађанима који се редовно одазивају позивима на акције и добровољно дају крв.

Позивамо и све вас који до сада нисте дали крв, а то можете учинити, да не одлажете давање крви.

Поделите вест: