ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је на „Сајму зелених идеја, пројеката и инвестиција“ поводом обележавања Међународног дана заштите животне средине да је протеклом периоду остварен велики напредак на пољу заштите животне средине, пре свега кроз унапређење регулаторног оквира за бржу и ефикаснију зелену трансформацију Србије.

„Усвојен је сет закона који су потврдили нашу решеност да се законодавство у овој области усагласи са европским. Прошле недеље усвојили смо Стратегију нискоугљеничног развоја, а усвојени су и Програм квалитета ваздуха и Програм развоја циркуларне економије. У току је припрема првог Програма прилагођавања на измењене климатске услове, као и врло интензиван процес израде Стратегије заштите животне средине – Зелена агенда са Акционим планом“, рекла је министарка Вујовић.

„Кроз пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, данас се отвара позив јединицама локалних самоуправа за суфинансирање мера заштите ваздуха, који ће омогућити спровођење конкретних мера у оним локалним самоуправама које су израдиле планове квалитета ваздуха или су оствариле значајан напредак у планирању квалитета ваздуха. Позивам локалне самоуправе да се благовремено пријаве како би оствариле суфинансирање пројеката до 50% од укупне вредности и заједнички допринеле унапређењу квалитета ваздуха“, рекла је министарка.

Градска општина Вождовац свакодневно брине о очувању животне средине, чишћењем и озелењавањем зелених површина.

Поделите вест: