ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ИНВАЛИДСКИХ КОЛИЦА

Поводом Међународног дана инвалидских колица, који се широм света обележава 1. марта, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указује да у Србији постоји више десетина хиљада људи, који користе инвалидска колица, а која им омогућавају кретање и квалитетнији живот. Међународни дан инвалидских колица обележава се од 2008. године, на иницијативу Стива Вилкинсона из Сједињених Америчких Држава у циљу ширења свести о значају која инвалидска колица имају за особе са инвалидитетом.

Поводом овог дана организују се различити догађаји и активности, приликом којих корисници инвалидских колица промовишу позитиван утицај инвалидских колица на њихово укључивање у ширу друштвену заједницу и свакодневне животне токове. Подсетимо да је Република Србија, Законом о планирању и изградњи, препознала значај несметаног приступа и кретања особа која користе инвалидска колица. Тим законом је прописано да се зграде јавне и пословне намене, као и улице, тргови и паркови, морају градити и одржавати тако да свим корисницима, међу којима су и особе са инвалидитетом, деца и стари, омогућавају једнак приступ.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставиће кроз своју кампању „Србија без баријера“ да реализује активности чији је циљ унапређење и промовисање права и могућности особа са инвалидитетом.

Поделите вест: