14. НОВЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Светски дан борбе против шећерне болести обележава се сваке године 14. новембра са циљем да се скрене пажња и интересовање јавности на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица.

Овогодишњи слоган Светског дана борбе против шећерне болести је: “Доступност терапије за дијабетес”.

Tим поводом у организацији Службе за поливалентну патронажу Дома здравља “Вождовац” планиране су следеће активности:

15.11.2021. године од 7:30 до 10:00 часова у централном објекту ДЗ -“Кутак здравља”, (Устаничка бр. 16, улаз из Колубарске улице) вршиће се :

  • Контрола крвног притиска
  • Контрола нивоа шећера у крви
  • БМИ
  • Савети за правилну исхрану и унапређење здравља
  • Процена фактора ризика за настанак ХНО.

Светски дан борбе против дијабетеса представља највећу светску кампању посвећену подизању свести о дијабетесу. Покренут је 1991. године од стране Међународнe федерације за дијабетес (ИДФ) и Светскe здравственe организацијe (СЗО) као одговор на ескалирајућу здравствену претњу коју представља дијабетес. Хиљаде локалних кампања, активности, пројекција, састанака и догађаја одржавају се сваке године 14. новембра, али и током целог месеца новембра.

Овај дан има за циљ да промовише важност предузимања координисаних и усклађених акција за суочавање са дијабетесом као озбиљном глобалном претњом по здравље, скрене пажњу на кључна питања и држи дијабетес чврсто у центру пажње глобалне јавности и политике.

Поделите вест: