ПРЕДСТАВЉЕНО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ АВАЛЕ

У суботу 6. октобра, манифестацијом „Културно наслеђе Авале“, коју је општина Вождовац организовала у оквиру „Дана европске баштине“, одржан je још један  богат садржај који смо припремили нашим суграђанима.

Хол Установе „Вождовачки центар – Шумице“ био је испуњен штандовима на којима су били изложени ликовни радови, рукотворине направљене од материјала из природе са Авале, уникатним предметима  – накитом, одевним предметима и народном ношњом. Све је израђено од природних материјала и плетено и хеклано с љубављу, како су наглашавале ауторке.

Током поподнева на свим штандовима одржане су радионице у изложбеном делу, на којима су посетиоци могли да се опробају у ткању, сликању, плетењу и осталим уметничким вештинама. За многе малишане ово је била прилика да израде уникатни накит по својој идеји.

Програм у свечаној сали имао је за циљ да представи туристички потенцијал и културно наслеђе Авале. Госте су поздравили  Предраг Вуковић у име Установе Вождовачки центар „Шумице“ и Вук Мирчетић, испред Градске општине Вождовац. О важности Авале и херојима по којима је познато ово туристичко место које воле генерације Београђана, говорио је Алекса Владичић.

У уметничком програму наступили су чланови КУД-а из Јајинаца, који раде у оквиру Студија за очување културе и традиције „Глумац“ и песникиња Јелица Црногорчевић са својом поезијом инспирисаном Авалом. На крају програма приказан је кратак филм о Авали и Авалском торњу, а сарадницима и учесницима овог програма захвалнице је испред Градске општине Вождовац уручио Вук Мирчетић.

Поделите вест: