ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА РИПЊА

Дан ослобођења Рипња обележава се 13. октобра, у знак сећања на 800 бораца из Рипња који су 1945. године  ослободили место од немачког окупатора и непријатељску војску потиснули према Авали. У ослобађању терена стигли су до Сремског фронта, где је изгинуло 156 бораца.

Одавањем почасти младим Рипањцима венце су на Споменик палим борцима положили председница Општине Вождовац Бојана Јакшић и заменик председнице Слободан Симоновић, представници МО СУБНОР Рипањ, ОО СУБНОР Вождовац и ГО СУБНОР Београд.Председница Јакшић је у обраћању присутним грађанима истакла да је ово изузетан датум у историји Рипња када се сећамо 800 храбрих бораца који су ослободили место од немачког окупатора.

„Данас полажемо венце у спомен на 156 погинулих током борби, а чија су имена уписана на  споменик испред којег ми стојимо, 80 година касније. Важно је да их се сетимо и да их памтимо јер је то наша обавеза али и част што имамо тако храбре претке који су се борили против највећег зла које је задесило свет и дали своје животе да бисмо ми данас живели у миру. Слава им“, рекла је Јакшић. Фолклорним наступом и чланови КУД-а „Милан Ђ. Милићевић” обележили су овај важан дан у историји.

Венци су положени и на споменик старих ратника ослободилаца од 1914 – 1918. године.

Поделите вест: