ОБЕЛЕЖЕНА ДЕЧИЈА НЕДЕЉА НА ВОЖДОВЦУ

Многим културним и хуманитарним догађајима обележена је Дечија недеља у свим основним школама на Вождовцу.

На хуманитарној дворишној распродаји која је организована у ОШ „Змај Јова Јовановић“ сакупљена је помоћ намењених Анђели Стевановић из Малог Орашја и Невени Вујић из Дубоне које су тешко рањене 4. маја 2023. године.

Како би подржали ову акцију председница Општине Вождовац Бојана Јакшић и функционери Општине одазвали су се позиву и посетили хуманитарну распродају на којој се могао наћи велики избор дечијих рукотоврина- слика, накита, честитки, привезака и магнета али и укусних  домаћих колача, лизалица, мафина, кифлица и цеђених сокова за освежење. Деца су на распродаји нудила и своје омиљене књиге, играчке, друштвене игре а све како би сакупили што више новца неопходног за рехабилитацију и лечење две девојке. Председница Општине Бојана Јакшић је истакла да је „Дечија недеља“ најважнија манифестација која се бави правима детета и да свако дете заслужује срећно окружење. „Зато смо дошли да подржимо акцију, да охрабримо ове младе људе да негују своје таленте и да буду племенити“, рекла је Бојана Јакшић.

Према речима организатора циљ овог хуманитарног догађаја је развијање и неговање саосећања и међусобне подршке. „Слоган овогодишње манифестације је „Ја сам дете имам план: толеранција и љубав за сваки дан!“, а ми на овај начин желимо да сачувамо успомену на децу која нису успела да остваре своје планове и да се радошћу и лепотом присетимо свих њих“, рекла је организаторка акције наставница Миљана Павловић Степаноски и захвалила се Општини Вождовац на подршци.

Уз поруку „Супротстављамо се насиљу талентима, лепотом и добротом. Памтимо Орашје Малу Дубону и „Рибникар“ да се никада никоме не понови“ ученици ОШ „Змај Јова Јовановић“ уручили су прикупљену помоћ Невени Вујић.

Општина Вождовац у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја свим првацима у основним школама и предшколцима ПУ „Чика Јова Змај“ на Вождовцу поделила је књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“.

Чланови Већа Општине Вождовац Снежана Петронијевић и Александар Максимовић посетили су Основну школу „Јанко Веселиновић“ и том приликом разговарали са децом о темама које су везане за пешачење и прелазак улице, игру, вожњу аутомобилом, вожњу бицикла и свим ситуацијама у којима се деца могу наћи самостално или у друштву или са неким старијим.

Поред сликовитих илустрација Маринка Лебовића деца су имала прилику и да погледају истоимену представу са маскотом која је важан део ове кампање.

Иначе, главни јунак ове илустроване публикације је „Пажљивко“ који поштује саобраћајне прописе и даје деци поучан пример како да се понашају у саобраћају.

Поводом Дечије недеље која је највећа манифестација за заштиту и промоцију права детета у Србији, у ОШ „Јанко Веселиновић“ одржан је хуманитарни базар који је посетила чланица Већа за образовање Снежана Петронијевић.

Такође, Дечија недеља је обележена у ОШ „Филип Филиповић“ представом, а у ОШ „Бранислав Нушић“ ученици су организовали Дане Нушића које је посетио члан Већа Владица Величковић.

Поделите вест: