СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА 2024. ГОДИНЕ

Светски дан менталног здравља представља најважнију годишњу глобалну кампању намењену подизању свести о значају менталног здравља. Ове године се обележава под слоганом „Ментално здравље на радном месту“ чиме се пружа подршка за унапређење и побољшање менталног здравља.

Тим поводом специјалисти психијатрије Дома здравља “Вождовац” ће 10. октобра давати савете везане за унапређење менталног здравља. Отворена је телефонска линија за све кориснике у термину од 7:00 до 19:00 часова. Контакт телефон 011/ 30 80 576.

Глобална криза на нивоу менталног здравља, при чему су процене показале да је пораст анксиозних и депресивних поремећаја износио више од 25%.

Све је више примера да је очување и унапређење менталног здравља могуће коришћењем општих и циљаних интервенција заснованих на доказима. Велики значај има и побољшање социјалних детерминанти здравља (образовање, запослење, здравствено осигурање, услови за рад и становање итд.),  али и смањење стигме и дискриминације особа које живе са поремећајима менталног здравља.

Потребно је креирати окружење у коме се ментално здравље поштује, чува и унапређује, где  сви имају једнаке могућности да доживе ментално благостање, могу да остваре људска права и где свако може да добије здравствену заштиту која му је потребна.

Поделите вест: