ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ СРБА, РОМА И ЈЕВРЕЈА НА СТРАТИШТУ У ЈАЈИНЦИМА

Председница Општине Вождовац Бојана Јакшић присуствовала је данас обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја на стратишту у Јајинцима, одржаном у Спомен-парку „Јајинци”, поводом којег је у име Градске општине Вождовац положила венац.

Државну делегацију предводио је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, као изасланик председника Републике.

Премијер Вучевић је истакао да су Јајинци место сећања, туге и бола, као и место опомене и колективне савести свих нас. Он је рекао да је важно да сачувамо мир и у овим тешким временима.

„Чувамо свим средствима мир и пре свега нашу свету слободу. Она је једини гарант да се ови ужаси никада више не понове“, нагласио је Вучевић.

Подсетио је да су на Јајинце масовно довођени и убијани Срби, Јевреји, Роми, као и чланови и присталице покрета отпора, једног и другог, и нагласио да је задатак историчара да истраже животе жртава и прикупљају њихове биографије како бисмо јасно и трезвено могли да схватимо праву величину губитка. .

Милинко Чекић, преживели логараш из Јасеновца, рекао је да страшан злочин у Јајинцима не сме бити заборављен, тим пре што они који би требали да се стиде, извињавају и траже опрост, и даље величају те злочинце као националне хероје.

Обележавање Дана сећања почело је парастосом за страдале на стратишту у Јајинцима, у присуству министара у влади, општинског руководства, представника дипломатског кора, представника СУБНОР-а Србије, бројних удружења, ратних ветерана, преживелих логораша као и потомака страдалих.

Стрељања у Јајинцима трајала су од јула 1941. до новембра 1943. Године, а Комисија за утврђивање ратних злочина формирана одмах по завршетку Другог светског рата, након истраге је изнела податак да је на стратишту у Јајинцима страдало 80.000 људи.

Поделите вест: