ODRŽANA TRIBINA „NA MATURU BEZ AUTOMOBILA“

Agencija za bezbednost saobraćaja je organizovala edukativnu tribinu za maturante srednjih škola u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja Opštine Voždovac.

Sa ciljem da se maturantima ukaže da za matursko veče ne treba da voze automobile već da organizuju prevoz uz pomoć roditelja i prijatelja održano je kratko predavanje o najčešćim uzrocima saobraćajnog udesa -konzumiranje alkohola, nevezivanje sigurnosnog pojasa i upotreba mobilnog telefona prilkom vožnje.

Predstavnik Agencije Miloš Milekić izneo je statističke podatke o tome  da na teritoriji Republike Srbije u saobraćaju svake godine život izgubi oko 100 mladih ljudi i biva povređeno oko 6.100 mladih lica. Drugim rečima, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih.

On je napomenuo da je u saobraćaju dovoljno samo dve sekunde, koje se čine da ne traju dugo, da se dogodi fatalna nesreća.

O svom iskustvu i posledicama saobraćajne nesreće koju je preživela, kao i o oporavku govorila je Dea Đurđević predsednica Udruženja „Budimo bezbedni“ i promoterka bezbednosti u saobraćaju.

Ona je ispričala svoju ličnu priču i opisala kako izgledaju te dve sekunde u kojima se dogodi udes, kao i o svim posledicama sa kojima se borila i bori i dalje.

O tome da brzu vožnju ne treba da praktikuju na ulicama, već na trkačkim stazama i koliko delić sekunde može da promeni život na tribini je govorio Nikola Miljković, profesionalni automobilista i promoter bezbedne vožnje.

Član Veća Opštine Voždovac zadužen za školstvo Ljubiša Pejičić rekao je maturantima je veoma važno da tokom maturske večeri budu posebno obazrivi u saobraćaju kako bi se njihov provod završio lepo i bezbedno.

Uz pomoć rekvizita „pijane naočare“ maturanti su imali priliku da se i sami uvere u negativan uticaj alkohola na koordinaciju, percepciju i rasuđivanje.

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila” čija je ovogodišnja poruka „Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!“ od 2014. godine na teritoriji cele Srbije. Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo 56 lokalnih samouprava, a očekuje se učešće više od 12.000 mladih.

Podelite vest: