ОДРЖАНА ТРИБИНА „НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА“

Агенција за безбедност саобраћаја је организовала едукативну трибину за матуранте средњих школа у сарадњи са Саветoм за безбедност саобраћаја Општине Вождовац.

Са циљем да се матурантима укаже да за матурско вече не треба да возе аутомобиле већ да организују превоз уз помоћ родитеља и пријатеља одржано је кратко предавање о најчешћим узроцима саобраћајног удеса -конзумирање алкохола, невезивање сигурносног појаса и употреба мобилног телефона прилком вожње.

Представник Агенције Милош Милекић изнео је статистичке податке о томе  да на територији Републике Србије у саобраћају сваке године живот изгуби око 100 младих људи и бива повређено око 6.100 младих лица. Другим речима, у просеку, скоро сваког викенда погине двоје младих у саобраћајним незгодама и свакога дана буде повређено око 17 младих.

Он је напоменуо да је у саобраћају довољно само две секунде, које се чине да не трају дуго, да се догоди фатална несрећа.

О свом искуству и последицама саобраћајне несреће коју је преживела, као и о опоравку говорила је Деа Ђурђевић председница Удружења „Будимо безбедни“ и промотерка безбедности у саобраћају.

Она је испричала своју личну причу и описала како изгледају те две секунде у којима се догоди удес, као и о свим последицама са којима се борила и бори и даље.

О томе да брзу вожњу не треба да практикују на улицама, већ на тркачким стазама и колико делић секунде може да промени живот на трибини је говорио Никола Миљковић, професионални аутомобилиста и промотер безбедне вожње.

Члан Већа Општине Вождовац задужен за школство Љубиша Пејичић рекао је матурантима је веома важно да током матурске вечери буду посебно обазриви у саобраћају како би се њихов провод завршио лепо и безбедно.

Уз помоћ реквизита „пијане наочаре“ матуранти су имали прилику да се и сами увере у негативан утицај алкохола на координацију, перцепцију и расуђивање.

Агенција за безбедност саобраћаја реализује кампању под називом „На матуру без аутомобила” чија је овогодишња порука „На путу до 0 не турирај – матурирај!“ од 2014. године на територији целе Србије. Ове године се за заједничку реализацију кампање пријавило 56 локалних самоуправа, а очекује се учешће више од 12.000 младих.

Поделите вест: