VOŽDOVAČKE ŠKOLE PROSLAVILE SVETOG SAVU

U voždovačkim školama danas je svečano obeležena školska slava Sveti Sava. Predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić prisutvovala je priredbi đaka u Dvanaestoj beogradskoj gimanziji gde je zajedno sa direktorkom Svetlanom Miljenović evocirala uspomene na dane kada je direktorka predavala srpski jezik i književnost predsednici Opštine. Funkcioneri Gradske opštine Voždovac prisustvovali su sečenju slavskog kolača u ostalim školama na Voždovcu i čestitali slavu svim đacima i nastavnicima. Nakon sečenja slavskog kolača u školama su održane priredbe koje su učenici i nastavnici pripremili u spomen na prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i začetnika obrazovanja u srednjovekovnoj Srbiji.

Po rođenju Rastko Nemanjić bio je srpski princ, a kasnije monah Sava, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop samostalne Srpske pravoslavne crkve.

Najmlađi je sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kralja Stefana Prvovenčanog. Podigao je manastir Hilandar na Svetoj gori, napisao važna dela srpske književnosti među kojima se nomokanon, pod nazivom Zakonopravilo, smatra prvim ustavom srednjovekovne Srbije.

Podelite vest: