ВОЖДОВАЧКЕ ШКОЛЕ ПРОСЛАВИЛЕ СВЕТОГ САВУ

У вождовачким школама данас је свечано обележена школска слава Свети Сава. Председница Општине Вождовац Ивана Томић Илић присутвовала је приредби ђака у Дванаестој београдској гиманзији где је заједно са директорком Светланом Миљеновић евоцирала успомене на дане када је директорка предавала српски језик и књижевност председници Општине. Функционери Градске општине Вождовац присуствовали су сечењу славског колача у осталим школама на Вождовцу и честитали славу свим ђацима и наставницима. Након сечења славског колача у школама су одржане приредбе које су ученици и наставници припремили у спомен на првог српског архиепископа, просветитеља и зачетника образовања у средњoвeковној Србији.

По рођењу Растко Немањић био је српски принц, а касније монах Сава, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ самосталне Српске православне цркве.

Најмлађи је син великог жупана Стефана Немање и брат краља Стефана Првовенчаног. Подигао је манастир Хиландар на Светој гори, написао важна дела српске књижевности међу којима се номоканон, под називом Законоправило, сматра првим уставом средњoвековне Србије.

Поделите вест: