OTVORENI „DANI EVROPSKE BAŠTINE“ NA VOŽDOVCU JEDNODNEVNIM BESPLATNIM AVALSKIM IZLETOM

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, Gradska opština Voždovac organizovala je jednodnevni besplatni izlet na Avalu. I ove godine, sada već tradicionalno, vladalo je veliko interesovanje građana za obilazak ove lepotice prirode.

Pre samog obilaska avalskog tornja, građani su najpre posetili spomenik Neznanom junaku koji je podignut 1938. godine, vajarsko delo Ivana Meštrovića. Potom crkvu brvnaru posvećenu Svetom despotu Stefanu Lazareviću koja se nalazi u blizini srušenog srednjovekovnog grada Žrnov. U okviru crkvene porte izgrađen je Muzej sa postavkom istorijata srednjovekovnog grada Žrnova, od Rimskog doba do rušenja.

Zainteresovani građani imali su priliku da posete Mitrovićev dom – najstariji sačuvan planinarski dom koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture, a zatim potpuno bespatno i Avalski toranj, koji je ponos svih Beograđana i zaštitni znak glavnog grada. Prvi put toranj je pušten u rad 1965. godine i bio je turistička atrakcija generacijama građana stare Jugoslavije, da bi bio srušen u NATO bombardovanju 29. aprila 1999. godine. Posle tri godine obnove, sadašnji toranj je otvoren za posetioce 21. aprila 2010. godine.

Ovaj izletni dan pun interesantnog sadržaja završen je nastupom KUD-a „Avalski cvet“ ispod samog avalskog tornja. Koncertu je prisustvovao i član Veća Opštine Voždovac Nebojša Zdravković. Već sutra, 17. septembra, zaljubljenici knjige i posebnih predmeta posetiće Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „ADLIGAT“ u okviru ove manifestacije.

Podelite vest: