ОТВОРЕНИ „ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ“ НА ВОЖДОВЦУ ЈЕДНОДНЕВНИМ БЕСПЛАТНИМ АВАЛСКИМ ИЗЛЕТОМ

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, Градска општина Вождовац организовала је једнодневни бесплатни излет на Авалу. И ове године, сада већ традиционално, владало је велико интересовање грађана за обилазак ове лепотице природе.

Пре самог обиласка авалског торња, грађани су најпре посетили споменик Незнаном јунаку који је подигнут 1938. године, вајарско дело Ивана Мештровића. Потом цркву брвнару посвећену Светом деспоту Стефану Лазаревићу која се налази у близини срушеног средњовековног града Жрнов. У оквиру црквене порте изграђен је Музеј са поставком историјата средњовековног града Жрнова, од Римског доба до рушења.

Заинтересовани грађани имали су прилику да посете Митровићев дом – најстарији сачуван планинарски дом који представља непокретно културно добро као споменик културе, а затим потпуно беспатно и Авалски торањ, који је понос свих Београђана и заштитни знак главног града. Први пут торањ је пуштен у рад 1965. године и био је туристичка атракција генерацијама грађана старе Југославије, да би био срушен у НАТО бомбардовању 29. априла 1999. године. После три године обнове, садашњи торањ је отворен за посетиоце 21. априла 2010. године.

Овај излетни дан пун интересантног садржаја завршен је наступом КУД-а „Авалски цвет“ испод самог авалског торња. Концерту је присуствовао и члан Већа Општине Вождовац Небојша Здравковић. Већ сутра, 17. септембра, заљубљеници књиге и посебних предмета посетиће Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „АДЛИГАТ“ у оквиру ове манифестације.

Поделите вест: