SVETSKA NEDELjA PROMOCIJE DOJENjA

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost.  Potrebna je podrška porodice,zdravstvenih radnika, kao i zajednice u celini.

U toku Svetske nedelje promocije dojenja od 1-7. avgusta, Služba za polivalentnu patronažu će u Kutku zdravlja (Ulica Ustanička 16, u holu kod laboratorije) od 7:30 do 10:00 časova davati savete vezane za dojenje.

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava osnovnu potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Podelite vest: