PREVENTIVNI PREGLEDI DECE U SARADNjI ŠKOLA I VRTIĆA SA DOMOM ZDRAVLjA „VOŽDOVAC“

Na inicijativu Doma zdravlja „Voždovac“, uz podršku Opštine Voždovac održani su sastanci na kojima su prisustvovali članice Veća Opštine Voždovac Bojana Jakšić i Dubravka Tadić, direktor Doma zdravlja „Voždovac“ dr spec. Nevenka Veličković, pomoćnik direktora za stručni rad dr sc.med. Rada Stojić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece dr Snežana Živković, načelnik Službe za stomatološku zdravtvenu zaštitu  dr Tatjana Aleksić i šef dečje i preventivne stomatologije  dr Vanja Rađen zajedno sa direktorima osnovnih i srednjih škola i predstavnicima predškolske ustanove.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju koja je u poslednje dve godine dovela do smanjenog intenziteta u obavljanju preventivnih  pregleda, kako u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece, tako i u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu, pokrenuta je inicijativa Doma zdravlja „Voždovac“ da se, imajući u vidu primetan porast oboljevanja od hroničnih bolesti dece kako predškolskog, tako i školskog uzrasta, održi sastanak kako bi se analizirala postojeća situacija i predložila adekvatna rešenja. Postignut je sledeći dogovor da se:

  1. U narednom periodu pristupi intenzivnijem obavljanju preventivnih pregleda, kako pedijatrijskih, tako i stomatoloških, u okviru predškolske i školskih ustanova a u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2022.godinu i poštovanjem mera za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.
  2. Pribave saglasnosti roditelja za decu starosti do 15 godina od strane predškolske i školskih ustanova radi obavljanja preventivnih pedijatrijskih i stomatoloških pregleda od strane zaposlenih radnika Doma zdravlja „Voždovac“;
  3. U slučaju nepostojanja školskih ambulanti Doma zdravlja „Voždovac“ u okviru osnovnih i srednjih škola obezbede adekvatne prostorije u okviru kojih bi se obavljali preventivni pedijatrijski i stomatološki pregledi u skladu sa pravilima struke, a uz poštovanje svih protivepidemijskih mera;
  4. Koordinacijom između zdravstvenih radnika Doma zdravlja „Voždovac“ koji će obavljati preventivne preglede i nastavnika razrednih nastava uspostavi dinamika obavljanja istih kako bi se u što većoj meri sprečilo odsustvo učenika sa nastave i obezbedio kontinuitet u radu.
Podelite vest: