СЕОСКА СЛАВА У КУМОДРАЖУ ОБЕЛЕЖАНА КАО ПРЕ ПЕДЕСЕТ ГОДИНА

Кумодраж је данас изгледао као пре педесет година. Становници овог места организовали су шетњу од Старе порте – црквени запис „Храст“ до цркве Свете Тројице и тако поново оживели традиционални и православни начин обележавања сеоске славе. Шетњу је заједно са грађанима, члановима КУД-а„Авалски цвет“ и Удружења за очување старих заната и вештина „Бели Орлови“, предводила председница Градске општине Вождовац Ивана Томић Илић и функционери. Велики број грађана узео је учешће желећи да врати праве вредности, да Кумодраж поново заблиста сјајем славних предака.

Председница Општине Ивана Томић Илић захвалила се многобројним грађанима што препознају ову идеју која има за циљ да се стари српски обичаји, у складу са модерним временом, пренесу будућим генерацијама али и да се не заборави место где је рођен и наш славни војвода Степа Степановић.

Свечаност је, после празничне литургије, отворена химном Републике Србије, а онда и играма КУД-а „Војвода Степа“. Традиционалним песмама публици су се представили Катарина Димитријевић (вокални солиста) и Дејан Аксић (пијаниста).

И наступ музичког ансамбла „Фенечки бисери“ који долазе из манастира Фенек из Београда праћен је громогласним аплаузима. Посебну пажњу добили су витезови Удружења „Бели Орлови“ који су повели присутне у средњи век и приказали им борбе уз музичку подлогу и нумере које је изводио гудачки трио „Dinamika music“.

Посетиоци су могли да се послуже храном и освежењем, а многи од њих обећали да ће присутвовати и следеће године овој манифестацији и тако дати свој допринос у очувању српске традиције и културе.

Поделите вест: